Кадър Israel Defense Forces Дипломатически източник заявява, че на дадения етап

Кадър Israel Defense Forces Дипломатически източник заявява, че на дадения етап ...

Израел поднови въздушните удари срещу Ивицата ГазаКадър Israel Defense Forces 

Дипломатически източник заявява, че на дадения етап Египет  предлага временно примирие за оказване на помощ на ранените, като то ще се използва за изработване на постоянно споразумение. 

Израел поднови въздушните удари срещу Ивицата Газа, а от палестинската групировка Хамас отговориха с нови ракети по израелска територия, съобщава Ройтерс. 

Според медици най-малко четирима души са убити при една от атаките в северната част на палестинската територия. Местни жители посочват, че израелски лодки са изстреляли снаряди от Средиземно море, а от палестинското министерство по религиозните въпроси съобщават за разрушена джамия. От израелската армия заявиха, че проверяват информацията.По-рано в Туитър военните обявиха, че са унищожили офиса на ръководителя на службата за сигурност на Хамас. 

Сигнал за въздушна тревога имаше в два големи израелски града, а от палестинската груопировка поеха отговорност за изстрелването на ракетите. 

Междувременно пред изданието "Таймс ъв Израел" дипломатически източник, пожелал анонимност, заявява, че  Израел и палестинската групировка Хамас може да постигнат примирие до дни. По думите му ангажираните с преговорите са изразили предпазлив оптимизъм по отношение на възможен успех.

Изданието пише още, че политическият лидер на Хамас зад граница Халед Машал е заявил, че групировката е готова за спиране на огъня, но не е получила отговор от Израел. Машал посочва, че в преговорния процес участват Съединените щати и Русия. 

Друг източник от организацията обаче заявява, че няма напредък при разговорите.

 

В същото време телевизия Ал-Арабия, цитираната от ТАСС, съобщава, че разработван в момента проект за примирие между Израел и палестинците предвижда наблюдение от страна на Египет и Съединените щати за спазването на прекратяването на огъня. Според източници на телевизията двете страни водят разговори поотделно, като американците преговарят с Израел, а египтяните - с палестинците. Те обсъждат продължително прекратяване на огъня с писмено поемане на задължение за недопускане на ескалация в бъдеще.

Телевизията посочва, че египетското посредничество до момента не е довело до резултати, но представителите на Кайро са готови да се върнат и да представят нов предварителен проект. 

Съобщете ни, ако видитегрешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на [email protected].Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел" на ценаот 50 лева на ПР публикация пишете на и вижте още в-.

Прочети тук -

Източник: petel.bg