Кадър: БТВТова, което видях, към 3:50 часа бе, че в

...
Кадър: БТВТова, което видях, към 3:50 часа бе, че в
Коментари Харесай

Проф. Николай Габровски за взрива в Пирогов: Благодарение на бързата реакция бе предотвратена по-голяма трагедия

Кадър: БТВ

Това, което видях, към 3:50 часа бе, че в една от стаите на вътрешното поделение на „ Пирогов “ е имало гърмеж. Имало е пламък, чул се е екот. По това време санитарите и сестрите са били в коридорите. Дори един санитар се е хвърлил върху сестра в коридора, с цел да я отбрани с тялото си. Това съобщи заместник-директорът на болница УМБАЛСМ " Пирогов " и и.д. шеф на лечебното заведение проф. Николай Габровски в предаването „ Лице в лице “ по БТВ.

По думите му 3-4 минути след гърмежа на етажа са нахлули охранителите. Изключително бърза е била реакцията по преодоляване на пожара. 32 души са били незабавно евакуирани. Пожарът е бил стеснен.

„ Изказвам моите откровени съболезнования на околните на двамата починали пациенти “, разяснява проф. Габровски.

Той благодари на поддръжката и бързата реакция на всички институции. „ Благодарение на бързата реакция бе предотвратена по-голяма покруса. Евакуираните бяха настанени в други отделения. Имаше опасения за обгазяване на пациенти, които бяха приведени в противошокова зала, само че не се откриха тежко наранени. Незабавно сформирахме екип от психолози, които да беседват с околните и пациентите. Опитахме се да създадем оптимални условия за по-малко стрес измежду личния състав, посетителите и пациентите “, увери шефът на най-голямата незабавна болница у нас.

„ Не мога да не кажа положителни думи за куража на чиновниците ми. Те реагираха толкоз бързо и съответно. Те се втурнаха да оказват помощ, макар напрежението. Всички се сплотиха “, призна  проф. Николай   Габровски.

Той изясни, че венага след случая са почнали да му звънят негови сътрудници и да му оферират помощ. „ Дойдоха няколко коли за спешна помощ на Спешна помощ и ВМА. Имаше една цялостна готовност “, стана ясно от думите му. „ Големите вреди са единствено в границите на стаята, в която е бил гърмежа. Засегната е и прилежащата стая. Лошото е, че единствено в сложни моменти се сплотяваме, само че можем “, заключи той.

„ Категорично не е била взривена кислородна бутилка. Това е най-старата част на „ Пирогов “. Там се намира стаята с инсталацията за О2. Не се касае за нередовност на инсталацията. Има лице, което всекидневно ревизира тези системи. Въпреки гърмежа болница УМБАЛСМ „ Пирогов “ не спря да работи. Единствено тежко шокови пациенти не можехме да поемаме, само че за малко. Бързо беше възобновен естествения темп на работа “, акцентира зам.-директорът на болничното заведение.

Според него е нужно изцяло решение за ремонт на постройката. „ Сградата има доста остаряла архитектура и това я прави по-уязвима. Ако не беше бързата реакция, мащабите на нещастието щяха да са доста огромни “, сподели проф. Габровски.

Той разяснява и рецесията с педиатричната болница в София. „ В течение сме на обстановката. Смятам, че УМБАЛСМ „ Пирогов “ има една доста съществено работеща конструкция за обслужване на деца. Имаме и доста огромен опит. Ще се опитаме в тази обстановка да спомагаме оптимално. Столичани умерено могат да търсят помощ в „ Пирогов “. Структуриран в един екип от лечебни заведения, които могат да поемат тези функционалности. Опитът на педиатрите е доста скъп и ние ще разчитаме на тяхната експертиза. Имаме подготвеност да поемаме случаите, екипите ни са разполагаем. Гарантирам, че София няма да остане без педиатрична помощ “, увери проф. Николай Габровски.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР