Кадър bTV Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев посочи, че

...
Кадър bTV Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев посочи, че
Коментари Харесай

Ангел Кунчев: Има условия за епидемия от морбили у нас


Кадър bTV

Главният държавен здравен контрольор Ангел Кунчев уточни, че има условия за зараза от морбили у нас. Той съобщи, че в Европа има повишаване на случаите в последните години – за 2015-а са 4000, 2016-а - 5000, 2017-а – 15 000 случая. Най-много бяха в Румъния и Италия - по 5000 случая. Малко по-малко са в Гърция, към 1000 в Сърбия, разяснява той в рубриката „ Чети етикета “ по bTV.

Има действителна опасност непрестанно, добави Кунчев и посочи, че казусът, довел до епидемията в Столипиново предходната година също е бил импортиран – от Германия. Последният случай предходната седмица е от Италия – майка и дете - и двамата са заболели. Майката е в тежко положение и се лекуват в Инфекциозната болница, посочи инспекторът.

Преди дни Европарламентът предизвести за рисков спад във имунизациите.

Комисията по публично здраве към Екологичен потенциал уточни, че намаляващото публично доверие във имунизирането съставлява огромно предизвикателство и към този момент е довело до последствия за здравето.

Данните на Екологичен потенциал показват, че всяка година имунизирането предотвратява 2,5 млн. смъртни случаи, а за интервала 2008 до 2015 година е имало 21 хиляди случаи на предотвратими заболявания.

Кунчев разяснява още, че най-малките деца – до 1 годинка, са обхванати приблизително на 93-95%.

„ Това, че доста хора не престават да са срещу имунизациите значи, че има потребност от повече информация”, уточни той в коментар на резултатите на анкетата на „ Тази сутрин”.

По думите му групата на антиваксърите е доста дейна и доста гласовита, само че действително към 500 са децата, чиито родители с автограф са отказали ваксини.

По думите му главният проблем е липса на децата на адреса, на който се водят, а пролетта и лятото отиват в чужбина, не сменят адреса си, водят се в статистиките, само че не са в страната.

Епидемията от морбили беше записана в Пловдив през март месец предходната година. За малко време в града имаше 146 случая, най-вече в ромския квартал Столипиново. 9-месечно бебе умря от тежкото протичане на заболяването, а останалите бяха признати в Инфекциозната клиника.

„ Първо заболя една жена, която е пътувала до Германия тъкмо в този интервал, когато имаше регистрирани случаи. Поради това, че детето и се разболява в детско поделение, същата заради инкубационен интервал първоначално не се схваща, че е болна, тя се разболява и след няколко дни заболява и детето й. То е едвам на няколко месеца и не е имунизирано”, съобщи Маргарита Бачурова, основен контрольор отдел противоепидемичен надзор към РЗИ-Пловдив.

Майка и дете, контактували с тях също се разболяват и по този начин случаите нарастват лавинообразно. Най-засегната беше групата на децата до годинка, които не са ваксинирани.

По разпореждане на здравната ревизия незабавно се търсят децата без ваксини, които се оказват над 500. Жанета Демирева, която е общопрактикуващ доктор, уточни, че в практиката й има към 100 деца, които не са ваксинирани, само че множеството от тях отсъстват от страната.

При завръщанато си у нас децата са получили ваксини. По наблюдения на лекари в Столипиново няма отвод да бъдат сложени ваксини.

Оказва се, че половината разболели се от морбили се са били имунизирани. „ Тя имунизацията не може да даде 100%, в действителност при някои се получава опция да се разболее все пак”, добави Бачурова.

Последният регистриран случай на морбили е от юли месец предходната година.

Ема Черногорска, от Сдружение „ За децата ни”, уточни, че с първото си дете е сложила всички нужни ваксини. С второто обаче - не. „ После с познати деца започнаха да стават произшествия и тежки реакции. Второто ми дете имаше лек здравословен проблем и имунизациите са отсрочени. Занимавайки се с тематиката открих, че при всяка зараза огромен % от заболелите са ваксинирани”, разяснява тя.

Здравният контрольор съобщи, че в огромната зараза от морбили предходната година 91% от всички разболели се са неимунизирани, а другите са с незавършени имунизации.

По мотив веществото тиомерзал, което главно се показва като рисково във имунизациите, той съобщи, че в България не се ползва на деца до 1 година – ние купуваме най-хубавите ваксини, сподели той. „ Тези родители, които споделят, че в никакъв случай повече няма да имунизират децата си и след това те отидат да учат в чужбина, вършат по 15 имунизации за година да вземат зелена карта или разрешителното”, добави инспекторът.

Черногорска съобщи, че не трябва здравните управляващи си затварят очите за несложени, само че вписани ваксини и би трябвало да дадат причини за изгодите от ваксини, а не суматоха.

„ Какво да обясня като умряха 40 деца в Румъния. 99% гаранция е, че няма да се разболее ваксинирано дете”, сподели той.

Според Черногорска България е една от страните с най-вече на брой наложителни ваксини.

Ангел Кунчев поправя изказванието с думите, че българският календар не се разграничава от европейския - не вършим единствено спомагателни още 1-2 ваксини. „ Правете разлика сред наложителна ваксина и имунизационен календар. В Украйна имаше дифтерия – 600 умряли, Румъния - 40 умряли от морбили. Какво желаете да стане? Миналата година Франция върна наложителните ваксини, Италия, Калифорния също. Сега се разискват в още две страни”, сподели той.

По мотив налагането на санкции за неимунизирани деца Кунчев съобщи, че в никакъв случай не се разчита на това. По думите му към 100 са наложените наказания. Той посочи, че се разчита да се изясни на майката да не се опасява и да й се даде информация.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР