Кадър БТВАлфа Рисърч публикува последните си прогнози за предстоящите парламентарни

...
Кадър БТВАлфа Рисърч публикува последните си прогнози за предстоящите парламентарни
Коментари Харесай

Алфа Рисърч: Голямата неизвестност на вота е активността. Виждаме 6 + 1 партии в парламента

Кадър БТВ

" Алфа Рисърч " разгласява последните си прогнози за идните парламентарни избори на 4 април. Голямата неопределеност на вота е интензивността.

Три дни преди парламентарните избори не е ясно какъв брой души ще излязат да гласоподават, което мощно затруднява прогнозите. Това сподели за бТВ социологът Боряна Димитрова, началник на от „ Алфа рисърч “. 

Агенцията вижда 6+1 партии в новия апрламент. Това сочи последното й социологическо изследване, направено в интервала 27 – 30 март измежду 1007 пълнолетни жители от цялата страна. Информацията е събрана посредством директно стандартизирано изявление с таблети по домовете на интервюираните лица. Финансирано е от „ Алфа рисърч ”.

Според него ГЕРБ получава 28,1%, Българска социалистическа партия – 19,8%, „ ИТН “  – 12,7%, Движение за права и свободи – 12,5%, Демократична България – 6,3%, „ Изправи се! Мутри, вън! “ – 6%. Вътрешна македонска революционна организация е на „ вратата ” на Народното събрание с тъкмо 4% поддръжка.

Проучването демонстрира, че изборната интензивност ще е към 51%, или – пред урните ще излязат сред 2,6 и 2,8 млн. души. Тези данни са за действително живеещите в България гласоподаватели, посочи Димитрова.

До огромна степен на интензивността въздейства пандемията от COVID-19 – 10% от тези, които желаят да гласоподават, имат огромни терзания, а 36% имат известни терзания. Ако тези хора останат в домовете си, интензивността може доста да падне – под 2,4 млн. души, което ще докара до основни промени в резултатите, разяснява Боряна Димитрова.

В последното проучване на „ Алфа рисърч “ 75% от интервюираните споделят, че са решили за кого ще гласоподават още преди акцията.  11,6% показват, че са решили по време на акцията. 13,3% настояват, че ще решат в оставащите до изборите дни. Според нас те може и да не отидат до урните, посочи социологът.

Тя обърна особено внимание на ВОЛЯ-НФСБ, което три пъти са нараснали резултата си в акцията и сега са към 4-процентовата преграда с действителен късмет за влизане в Народно събрание.

Подкрепата за партиите, които са малко под бариерата е: „ Воля “/НФСБ – 3,1%, „ Възраждане “ – 1,7%, „ Атака “ – 1,2%, АБВ – 0,9%, КОД – 0,8%, „ Републиканци за България “ – 0,8%.

„ Малки промени могат да се окажат основни. Ако патриотичните обединения прескочат бариерата, това дава късмет на ГЕРБ за ръководство “, разяснява Боряна Димитрова.

„ Тази година прогнозите са по-трудни от всеки път и поради пандемията, и поради динамичната смяна на настройките по време на акцията “, посочи Димитрова.

По думите ѝ за ГЕРБ не се трансформира поддръжката в хода на акцията, само че се усилва разликата с втората мощ – Българска социалистическа партия, с към 8%.

„ Притесненията за гласоподаване в Коронавирус рецесията не остава незасегната никоя партия, само че най-тежко визира по-възрастните гласоподаватели, които са забележителна част от електората на Българска социалистическа партия – до 20% от техните гласоподаватели се тормозят. Освен това част от новите протестни обединения като „ Изправи се! Мутри, вън! “ взимат от гласовете на социалистите, добави социологът.

Характеристики на проучването:

Изследването е извършено от : „ Алфа рисърч “

Период : 27 – 30 март

Аудитория : 1007 пълнолетни жители от цялата страна

Метод : Информацията е събрана посредством директно стандартизирано изявление с таблети по домовете на интервюираните лица.

Финансиране : Собствено, на „ Алфа рисърч ”

standartnews.com

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР