Кадър: БНТЗа разлика от нас, където са лимитирани, в Европа

...
Кадър: БНТЗа разлика от нас, където са лимитирани, в Европа
Коментари Харесай

Доц. Чорбанов: Прототип на българска ваксина срещу COVID-19 трябва да има до късна есен

Кадър: Българска национална телевизия

За разлика от нас, където са лимитирани, в Европа се вършат по няколко стотин хиляди проби дневно за ковид, както е в една Германия, да вземем за пример. Но най-обективният % е смъртността, защото това е най-важният съставен елемент на една такава статистика, тъй като това че си положителен не значи, че си болен, а това че си болен не значи, че си тежко болен. Това съобщи в утринния блок на Българска национална телевизия ръководителят на лабораторията по пробна имунология към Института по микробиология при Българска академия на науките доцент доктор Андрей Чорбанов.

,,В момента фирмите поставят неимоверни старания за основаването на ваксина, тъй като става дума за огромен бизнес, по тази причина  и огромните фармацевтични компании желаят по-бързо да вкарат тези ваксини. Нашата страна към този момент подписа контракт с Европейска комисия за доставка на ваксини, които още не съществуват, само че откогато си купихме самолети, за които няма фабрики, към този момент нищо не може да ме учуди. За страдание това е тонът в света – държавните управления всяват суматоха, не разрешават се всеобщите събирания на хората, само че същите вездесъщи държавни управления въпреки всичко би трябвало да кажат, че са загрижени за популацията си и подписват за доставка на ваксина, която още не съществува``, разяснява още доцент Чорбанов.

Русия има обичаи във ваксинологията, тъй че не би трябвало да ѝ се подиграваме. Руснаците имат много съставни елементи, като се стартира от въоръжението до научните им достижения. Именно те вкараха имунизацията за еболата, означи той.

Българската ваксина, по-скоро нейният първообраз, би трябвало да е подготвен през късната есен. Компонентите на този първообраз се създават в Англия и Дания, а самото ѝ сглобяване като ваксина ще бъде у нас, разкри доцент Чорбанов и добави, че създаването на медицински артикули постоянно е било обект на частен интерес, а не на държавен и такава е практиката в Съединени американски щати и Западна Европа.

 

,,Само Русия и Китай са изключение, тъй като създаването на медицински артикули там е държавен приоритет``, уточни в умозаключение той.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР