кадър: БНТВластите в страната наредиха незабавно увеличаване на въгледобива със

...
кадър: БНТВластите в страната наредиха незабавно увеличаване на въгледобива със
Коментари Харесай

Китай се връща към ерата на въглищата

кадър: Българска национална телевизия

Властите в страната подредиха неотложно увеличение на въгледобива със 160 милиона тона годишно поради острия дефицит на електрическа енергия и гориво за производството ѝ. Кризата докара до рекордно високи цени, режим на тока в редица провинции и засегна индустриалните мощности, които се възвръщат от пандемията. Съседна Индия също се пробва да обезпечи задоволително въглища, с цел да посрещне възходящото търсене на електрическа енергия.

Около 170 въглищни мини в Китай са получили разпореждане неотложно да усилят добива. Властите отварят още веднъж затворени въглищни залежи и утвърждават нови. Мини, които са достигнали годишните си квоти за рандеман ще могат да продължат работа и през идващите месеци. Директивата визира двата региона, където се добиват най-вече въглища - Шанси и Вътрешна Монголия.

Само Вътрешна Монголия би трябвало да усили годишния си рандеман с близо 100 милиона тона. Това е три % от цялата годишна консумация на въглища в Китай. Твърдото гориво дава 60 % от китайската електрическа енергия, предава Българска национална телевизия.

През 2020 година Китай е построил повече вятърни турбини в сравнение с целия останал свят, само че доста провинции не престават да строят въглищни електроцентрали, отбелязва репортаж на Шведската социална телевизия.

" Интересите на провинциалните управляващи и централното държавно управление се разминават. Прилагането на политиките за нисковъглероден преход на локално ниво е едва ", съобщи Ли Дацин от " Грийнпийс ".

Анализатор показва пред " Ройтерс ", че сегашната енергийна рецесия в азиатския колос е провокирана от съмненията в цените на изкопаемите горива, а не от замяната им с възобновими източници. Принудителното цялостно или отчасти затваряне на фабрики обаче заплашва икономическия напредък на Китай и международните снабдителни вериги.

Междувременно " Газпром " увери, че износът за Китай по тръбата Силата на Сибир продължава в сходство със декларираните размери. Повод за заявката стана пожар, който прекъсна подаването на газ за Амурския газопреработвателен цех, захранван от Силата на Сибир. Основното съоръжение на завода не е потърпевшо.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР