кадър: БНТМобилните оператори твърдят, че технологията е безвредна, тъй като

...
кадър: БНТМобилните оператори твърдят, че технологията е безвредна, тъй като
Коментари Харесай

5G мрежa в цялата страна до края на годината

кадър: Българска национална телевизия

Мобилните оператори настояват, че технологията е безвредна, защото се базира на общоприети международни правила и стандарти за безвредно електромагнитно лъчение.

Очаква се през 2030 година и шесто потомство мобилни връзки.

До края на годината цяла България ще бъде покрита с 5G мрежa. В края на предходната година обаче, две български общини - първо Балчик, след това Мездра, постановиха мораториум върху новото потомство мобилни връзки, поради терзанията на хората там за здравето им.

Община Балчик първа забрани за година построяването на 5G мрежата след подписка от жители, които имат опасения за здравето си, напомня Българска национална телевизия.

Първо имаше, събрано неодобрение в част от поданството на община Балчик и откакто прочетохме малко по тематиката в действителност няма огромна изясненост до каква степен е рискова или безвредна самата мрежа, споделя Николай Колев, ръководител на Общинския съвет Балчик от Българска социалистическа партия.

Моите сътрудници демонстрираха един на ниска цена популизъм го назовавам аз. Защото ние не можем да се скрием от напредъка. Ако във всички общини към нас има построена 5G мрежа, а в нашата няма, не знам с какво ще предпазим нашите жители, счита Симеон Господинов-общински консултант от ГЕРБ.

В последните дни на 2020 година Община Мездра също наложи едногодишен мораториум, само че с алтернатива да отпадне при съответни доказателства, че технологията няма да се отрази върху здравето на хората.

Ние не сме срещу развиването на технологиите и на света, само че сме за здравето на индивида.И в случай че има хора, които могат да потвърдят противното, дано го създадат, споделя Радослав Маринов- общински консултант.

Кметът на Мездра е безапелационен, че няма да се съобрази с решението.

Нито може да се спре развиването, нито може да се спре напредъка, а и най-много не ни е в нашите преимущества, безапелационен е Иван Аспарухов - кмет на Мездра.

5G мрежата работи в необятен честотен диапазон от 24 до 72 гигахерца.

Мобилните оператори настояват, че технологията е безвредна, защото се базира на общоприети международни правила и стандарти за безвредно електромагнитно лъчение.

Всички подозрения и страхове от 5G технологиите са неоснователни, безапелационна е Галя Маринова- изпълнителен шеф на Българската асоциация на информационните оператори. Нормите, които са признати в България са сред 40 и 100 пъти по-стриктни от тези, които са признати и предложени от Европейска комисия. В този смисъл, ние нямаме никакви подозрения по отношение на сигурността на 5G технологията.

Преносът на данни през 5G мрежата може да доближи до 2,2 гигабайта в секунда.

От министерството на превоза увериха, че 5G мрежите ще се построяват при съблюдаване на най-високи стандарти за сигурност.

Никой не би си разрешил да заплаши живота на българските жители. Пето потомство мобилни връзки е един нов стандарт, който дава опция за повече транспорт на данни с по-висока скорост, с доста малко забавяне и в същото време с огромна степен на сигурност, безапелационна е Адреана Атанасова- зам.-министър на превоза.

Очаква се 5G мрежите да дадат подтик на телемедицината, дигитализирането на градовете, построяването на умни домове, развиването на онлайн обучителна и работна среда, разпространяването на интернет до труднодостъпни райони.

Това е една огромна опция за дребните общини да си създадат лични смарт пространства, в случай че не и цели смарт общини, които ще създадат общините напълно друго място. Ще привлекат нови стопански действия, добавя Галя Маринова.

До края на годината ние ще имаме разрастване на най-малко три от българските мобилни мрежи, на три от операторите, добавя Атанасова.

Очаква се през 2030 година и шесто потомство мобилни връзки.

 

 
 
Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР