Кадър БНТМинистърът на правосъдието каза какви са шансовете главния прокурор

...
Кадър БНТМинистърът на правосъдието каза какви са шансовете главния прокурор
Коментари Харесай

Министър Стоилов: Аз не смятам, че шансовете ВСС да освободи Иван Гешев са големи

Кадър Българска национална телевизия

Министърът на правораздаването сподели какви са възможностите основния прокурор на България да бъде свален от поста. Ще показва претекстовете за настояването за премахване на Иван Гешев на самото съвещание на Висш съдебен съвет. Посочил съм няколко учредения. Това съобщи служебният правосъден министър проф. Янаки Стоилов.

Той изясни, че конституцията позволява премахване на основния прокурор при тежко закононарушение или редовно нарушаване и не извършване на служебните отговорности.

„ В информацията, която е изпратена от министъра на вътрешните работи, е посочено осъществено нарушение  - оповестяване на информация, получена посредством СРС-та “, сподели Стоилов в студиото на утринния блок на Българска национална телевизия. Според него тенденциозното потребление на информация, добита посредством СРС-та, е сериозен претекст, паралелно с други.

Служебният правосъден министър уточни, че в този момент е входирано настояването за премахване на основния прокурор, тъй като тази седмица е постъпил отчет при него. Това го е сложило пред избор да внесе отчета и настояването или да го пренебрегне: „ Може би няма съвършен миг за тази тематика “.

„ Мнозина коментатори споделят, че надали ще има резултат от това искане. В рамките на самото държавно управление обособените министри не са в йерархични връзки. Аз би трябвало да се пробвам да демонстрирам обективност, тъй като съм единственият министър, който работи директно със правосъдната власт. Аз не считам, че възможностите са огромни Висш съдебен съвет да се произнесе по поставеното предложение. Това ще покаже обаче дали те са еманципирани “, каза Янаки Стоилов.

Той изясни, че няма по какъв начин прокуратурата да бъде извадена от правосъдната система посредством законодателство в Народното събрание, тъй като това изисква привикване на Велико народно събрание. „ Надявам се никой да не се пробва да тласка страната към нови избори, изключително за Велико народно събрание. Ние имаме да решаваме остри обществени и стопански въпроси “, съобщи правосъдният министър.

Според него идващият парламент би трябвало да бъде виновен и да е в положение да взема решение належащите въпроси, написа Novini.bg.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР