Кадър БНТМинистърът на образованието коментира въвеждането на зеления сертификат и

...
Кадър БНТМинистърът на образованието коментира въвеждането на зеления сертификат и
Коментари Харесай

Проф. Денков: Очаквам учителите да решат да се ваксинират

Кадър Българска национална телевизия

Министърът на образованието разяснява въвеждането на зеления документ и имунизацията при учителите.

Решението дали да се вкарат документи е на Министерство на здравеопазването. По която от линиите да тръгнем Зелени документи или стягане на ограниченията в училищата) те ще срещнат нашата поддръжка, в случай че не преминат някои червени линии. Ако се вкарат зелените документи това ще стане не по-рано от един месец, с цел да има време да се настрои системата и да се имунизират учители. 26% от учителите са имунизирани с две или една доза от имунизацията против COVID-19. Това съобщи служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков в предаването „ Още от деня “ по Българска национална телевизия.

„ Очаквам учителите да решат да се имунизират. Няма да си позволим да губим учители. Тук приказваме единствено за педагогическия личен състав, не за учениците. Ако сте си направил антигенен тест, ще можете да преподавате. Трябва да показвате теста на всеки 2-3 дни. Ако сте се ваксинирали, ще се следи положението “, изясни той.

„ Тези ограничения не са за учениците. Децата ще би трябвало да съблюдават ограниченията. Това е метод да понижим риска “, посочи министър Денков.

По думите му в някои учебни заведения има възможност да се стигне до електронно образование поради огромния брой заболели учители.

Просветният министър изясни при какви условия ще се минава към ротация в учебните заведения. „ Ако 20% от децата отсъстват или 30% от паралелките са карантинирани “. По думите му рискова среда са школите. „ Налага се да сложим цели поради високия брой на инфектираните “.

Във връзка източените 8 млн. лв. за фиктивни почивки, министър Денков съобщи: „ Направихме серия от инспекции. За месец юни и юли се отчитаха деца, които почиват в бази, които са затворени. През цялото време те са рапортували, че в тези бази има деца. Става въпрос за интервал от 2 юни 2019 година В случая няма контракти и регистри. Другата стратегия върви по друга линия. Изпратили сме сигнали на способените органи. Очевидно има занижен надзор. За да спра заплащанията, са били открити нарушавания. Задвижил съм процедура по предопределение на нови хора “, разяснява още проф. Николай Денков, написа Novini.bg.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР