Кадър БНТИскам да успокоя всички и да кажа, че вирусът

...
Кадър БНТИскам да успокоя всички и да кажа, че вирусът
Коментари Харесай

Експерт предупреди: Хората не бива да колят прасетата си

Кадър Българска национална телевизия

Искам да успокоя всички и да кажа, че вирусът не е рисков за хората, само че все пак болестта изисква задълбочени ограничения, с цел да бъдат предотвратени съществени стопански загуби. Това съобщи в утринния блок на Българска национална телевизия доктор Илиян Костов от Центъра за оценка на риска към Министерството на земеделието във връзка с разпространението на африканската чума по свинете, съобщи вести.бг.

По думите му чиновниците от БАБХ вършат всичко допустимо да се оправят със болестта, само че би трябвало да има и подпомагане от обществото.

,,Моят зов към всички стопани е да преустановят неоторизираното транспортиране на прасетата и клането им без ветеринарен обзор, тъй като това е един евентуален риск за разпространяване на болестта и разрастването ѝ в един по-сериозен мащаб``, изясни доктор Костов.

,,Икономическите опасности са големи. Казано в числа, приказваме за загуби от порядъка на 650 милиона лева``, показа по тематиката Вихрен Димитров, който е притежател на свинеферма.

По думите му сега България се намира в положително финансово положение и би било редно стопаните на умъртвените дотук свине да бъдат обезщетени от страната за загубите им.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР