Кадър: БНТЕкперти от Клъстер Черноморска икономическа зона имат проекти за

...
Кадър: БНТЕкперти от Клъстер Черноморска икономическа зона имат проекти за
Коментари Харесай

Току що в ефира: Обявиха колко ще струва изграждането на втори Аспарухов мост във Варна. Той ще...

Кадър: Българска национална телевизия

Екперти от Клъстер Черноморска икономическа зона имат планове за създаване на нов Аспарухов мост във Варна.

В утринния блок на Българска национална телевизия Дойчин Ников от Инициативен комитет за създаване на втори мост във Варна разгласи какво са подхванали в последните 6 години за построяването на подобен мост и разгласи, че в случай че той бъде издигнат, ще коства сред 350 и 360 млн. евро или 560-680 млн.евро. Тяхното предпочитание е построяването на моста да приключи до 2032 година и финансирането му да бъде заложено в държавния бюджет.

Ето какво съобщи Дойчин Ников:

„ Работим  по този въпрос от 2013 година и все още имаме направени три планови оферти. Единият е мост по трасето в Максуда, другият – в Казашко. Допълнително сме създали вид за преносим мост през Канал 1.

Трите моста са заложени в Общия организационен проект на Община Варна. Направили сме цялостен разбор и аргументация на нуждата от втори мост, която сме показали на равнище Брюксел и сме получили удостоверение за допустимост на плана за европейско финансиране. Същевременно по конректни оперативни стратегии може да се получи до 85 % безвъмездно финансиране.

Във връзка с това сме уведомили кмета на Община Варна, Общински съвет регионалния шеф и Министерски съвет в лицето на Томислав Дончев, и чакаме отговор от два месеца.

Ако втори мост не бъде заложен до 2019 година в новия програмен интервал за финансиране, механически Варна не може да разчита на втори мост до 2032-2034 година, отчитайки, че няма да има финансов запас, който да обезпечи построяването на моста, в това число и планирането от 5-6 години направа на работен план и строителство.

Във връзка с направата и разбора на тези мостове, ние сме създали аргументация от нужда на дълбоководно пристанище във Варна, която е съгласувана с Пристанище Варна от позиция на това, че тяхното предпочитание е да се развива като дълбоководен терминал. Ако той е във Варненското езеро, би трябвало да се реши въпроса първо със остарелия Аспарухов мост, за което ние сме предложили три механически решения за достъп на корабите и по-късно да се реши въпроса с новия мост от позиция на височината на тези мостове. Спрямо определената височина ще се дефинира какъв брой финансов запас ще е нужен за строителството на моста. По наши калкулации, в случай че е от вида на Аспарухов мост с височина 43 метра, ще се нужни 350-360 милиона евро. Ако е с височина 58 метра, която е нужна за достъп на огромни контейнеровози, там цената ще е някъде 560 -680 милиона евро. ”

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР