Кадър България Он ЕърЗдравният министър обясни защо е направил рокада

...
Кадър България Он ЕърЗдравният министър обясни защо е направил рокада
Коментари Харесай

Стоймо Кацаров: Трябва да имаме около 50-100 трансплантации годишно, ако искаме да се сравняваме с другите

Кадър България Он Еър

Здравният министър изясни за какво е направил рокада в организация и разяснява една наболяла тематика.  Първа рокада в здравното министерство направи служебният министър Стойчо Кацаров. Той смени шефа на мегаагенцията " Медицински контрол ". Досега тя се оглавяваше от доктор Георги Деянов, а на негово място застава доктор Георги Христов. Междувременно от министерството стопираха публичните поръчки на държавните лечебни заведения. По информация на зам.-министъра Димитър Петров -  проверява се разходването на пари през 2020 г. 

" Имам свои визии по какъв начин да се ръководи организацията. Няма нарушавания, но искам да работи по-бързо, да няма просрочени преписки на граждани и организацията да бъде по-активна в трансплантациите. Това са мотивите ми да назнача нов шеф. Проверка е открила много забавяне и демонстрира, че е имало единствено 2 трансплантации. Трябва да бъдат около 50-100 годишно, в случай че желаеме да се съпоставяме с другите ". Това съобщи пред Bulgaria ON AIR служебният министър на опазването на здравето д-р Стойчо Кацаров.

И увери, че  всички, които работят добре и не са политизирани, могат да бъда спокойни

" Може и да няма рокади. Моето схващане е такова - тези хора, които работят добре и съзнателно, не вземат участие в някакви корупционни схеми, могат да бъдат спокойни, другите - не. Досегашният директор може и да продължи да работи в организацията, просто желая темпото в организацията да се вдигне ", добави здравният министър.

Спрени публични поръчки 

" Това е инспекция до каква степен са целесъобразни и потребни парите, които се разходват. Това е краткотрайно. Тези, които са почнали, не са спрени. С оглед на финансовото положение, ние сме принудени да се движим в рамките, в които сме сега. Това ни принуждава да търсим всички вероятни запаси ", сподели доктор Кацаров.

Проверката в " Александровска болница "

" Проверката е завършила, ще обявя резултатите обществено. Навсякъде, където се установяват нарушавания в ръководства, тези условия ще бъдат проверени и ще се подхващат съответните ограничения. Възможно е да има промени. Проверяваме всички сигнали, които сме получили ", уточни той.

Остава ли в предишното COVID-19?

Служебният министър разяснява и спада на заболелите от COVID-19 през последните дни. 

" Истината е, че всяка една епидемиологична вълна има избрана дълготрайност. Първата и втората имат една и съща дълготрайност.  Мерките не могат да го променят. Факторът стопляне е главен, който води до понижаване, само че заплахата не е отминала. Не е вследствие на ограниченията, естественият ход на разпространяването е такова. И в случай че хората не желаят да се имунизират, ще има и трета вълна. Мерките не са толкоз ефикасни - има резултат, само че той е слаб ", категоричен бе министърът.

Удължаването на изключителната конюнктура

" Освен медицински аргументи, има и други - правителството е обвързало всички ограничения с тази конюнктура, граничният надзор също може да се ползва единствено в тази обстановка. Ние сме принудени да удължим тази изключителна обстановка ", изясни служебният здравен министър, написа Novini.bg.

Ваксинационните сертификати 

" Ще бъдат преиздадени на тези, които към този момент имат, с новия тип. Това са към 400-500 хиляди, в рамките на няколко дни ще бъдат преиздадени и по-късно по новия пример ще бъдат издавани. Има доста дълъг гратисен интервал, в който ще важат старите, което не постанова скупчване хората за преиздаване ", увери министър Кацаров.

А по отношение на имунизациите, които ще важат за документите, той уточни, че България признава доста необятен кръг - всички одобрени в Европейски Съюз. Този документ ще бъде годен 6 месеца за преболедували, за имунизираните няма краен срок засега.

Министър Кацаров призова за ваксиниране, изключително възрастните хора.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР