Кадър България Он ЕърНапрежението около главния прокурор на България е

...
Кадър България Он ЕърНапрежението около главния прокурор на България е
Коментари Харесай

Симона Велева: Не може да има решение на ВСС за Гешев днес

Кадър " България Он Еър "

Напрежението към основния прокурор на България е необятно обсъждана тематика, по която се чака да има развиване. Днес не може да има решение на Висшия правосъден съвет по настояването за премахване на основния прокурор Иван Гешев. Това стана ясно от думите на доктора по конституционно право Симона Велева.

" Висш съдебен съвет няма период, в който да се произнесе. Трябва да има време, с цел да прегледа сигнала, магистратите би трябвало да изслушат основния прокурор по съответния случай. Необходими са най-малко 4 съвещания на Висш съдебен съвет и по-късно да се вземе решение дали има такова нарушаване или не ", изясни конституционалистът пред Bulgaria ON AIR.
 
Тя акцентира, че решението за премахване на основния прокурор се взима от президента. 
 
" Ако се откри нарушаване, осъществено от основния прокурор, Висш съдебен съвет може да вземе решение и да предложи на президента да го освободи от служба. Радев еднократно може да върне предлагането, само че повторно няма право на това и би трябвало да подпише декрет. Това е огледална процедура като по назначението на основен прокурор ", съобщи Симона Велева. 
 
Докторът по конституционно право посочи още, че претекстовете за искане за отстраняването на обвинител номер едно могат да бъдат субективни и справедливи.
 
" Сред обективните учредения са навършване на 65-годишна възраст, неспособност повече от година да извършва отговорностите си. Това важи за всеки един от тримата огромни в правосъдната власт. Сред субективните аргументи са  трайно несъблюдение на отговорностите, както и уронване на престижа на правосъдната власт, както е в тази ситуация ", добави Велева.
 
Тя акцентира, че не е инцидентно при избирането на основен прокурор се основава специфична комисия, която разисква моралните качества на претендентите.
 
Според нея значим приоритет за новия парламент би трябвало да е предприемането на ограничения по отрицателните рекомендации в Доклада на Европейска комисия за правосъдната промяна у нас.
 
" Докладът е доста сериозен знак, ние сме длъжни да предприемем ограничения и да премахнем отрицателните мнения. Имаше опити за това със основаването на фигурата на прокурор за следствие на основен прокурор. В момента този проблем е в Конституционния съд ", посочи Велева. 
 
Според нея правосъдната власт може да се реформира и без промени в Конституцията. 
 
" Не би трябвало да бъде облекчена процедурата за премахване на основния прокурор, би трябвало да се откри баланс на законово равнище. Така че той да бъде самостоятелен и да не може всеки, който от политиците изиска, да може да започва процедура за отстраняването му ", добави Велева, пише .
 

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР