Кадър: actualno.com“Валери Симеонов, ти си срам за политическия живот в

...
Кадър: actualno.com“Валери Симеонов, ти си срам за политическия живот в
Коментари Харесай

Протестиращите майки: Симеонов, ти си срам за политическия живот в България!

Кадър: actualno.com

“Валери Симеонов, ти си позор за политическия живот в България ”. С тези думи майките на деца с увреждания и жители, които ги поддържат, започнаха ден XVI от митингите с искане за оставка на вицепремиера, съобщи Actualno.com. Недоволните се събраха по традиция пред Министерски съвет и обявиха, че " митингът им има цивилен темперамент и морални учредения ".

" Всяка политическа мощ, която счита нашето мнение за основателно, може да окаже поддръжка на настояването ни за оставка. Но нито една политическа мощ не трябва да си фантазира, че ще гради развиването си на гърба на нашето искане, което е видно предпочитание и на 81% от българските жители ", написаха по-рано майките във Фейсбук страницата на самодейността " Системата ни убива ".

Гражданите разясниха, че стачкуват поради тяхното лично достолепие и това на децата им. Недоволните скандираха “Всеки ден ще е по този начин до оставката! ” и приканиха Симеонов да се отдръпна.

Те даже прочетоха и готова от самите тях оставка на вицепремиера и обявиха, че всеки, който желае, може да я подпише. Беше издигнато и хвърчило с текста към оставката, като знак, че водачът на НФСБ “хвърчи в облаците ”. Впоследствие шествието потегли по централни софийски улици.

Припомняме, че изказването на Валери Симеонов по адрес на протестиращите майки отключи всеобщо неодобрение. След съвещанието на Националният съвет за тристранно съдействие на 16 октомври, заместник-министър ръководителят разяснява, че " Законът за хората с увреждания беше стартират като опит да се угоди на една група кресливи дами, които спекулираха с децата си, изкарваха на зной и на дъжд тези сякаш заболели деца, без грам майчинско възприятие и грижа за тях ". Дни по-късно и след извършен съдружен съвет сред ГЕРБ и " Обединени патриоти ", Симеонов сервира извинения към майките. Те обаче не му имат вяра и към този момент 16 дни не престават с митингите, в които упорстват вицепремиерът да напусне поста си в държавното управление.
Знаете, в края на октомври Народното събрание одобри на първо четене Закона за хората с увреждания, който планува от 1 януари 2021 година да се сътвори Държавна организация за хората с увреждания. Тя ще изготвя самостоятелната оценка на потребностите и съгласуване на политиката за правата на хората с увреждания. Със закона се основава Съвет за наблюдаване, който да подсигурява отбраната на правата и да прави действия по поощряване, отбрана и наблюдаване на използването на Конвенцията за правата на хората е увреждания. Предвижда се също установяване на месечна финансова поддръжка, която компенсира разноските, както и целеви помощи съгласно типа на увреждането и според от потребностите на оцененото лице.

 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР