Качеството на въздуха в столицата на Босна и Херцеговина е

...
Качеството на въздуха в столицата на Босна и Херцеговина е
Коментари Харесай

Градът с най-замърсен въздух в света е по-близо, отколкото си мислите

Качеството на въздуха в столицата на Босна и Херцеговина е толкоз неприятно, че някои хора носят маски. От началото на декември насам Сараево е затрупан от токсична мъгла.

IQAir дефинира показателя на качеството на въздуха (AQI) на балканския град на 301, което го слага в категорията " доста вреден ".

По този метод столицата на Босна и Херцеговина стана най-замърсеният град в света, задминавайки индийския град Калкута, отбелязва Euronews.

Швейцарската компания IQAir събира данни от държавни източници и монитори за качеството на въздуха, с цел да мери равнищата на замърсяване в своите изследвания.

Проблемът с чистотата на въздуха в Босна и Херцеговина не е нов. През 2020 година СЗО съобщи, че страната е една от най-замърсените страни в Европа, като въздуха там е измежду най-лошите в света.

Оттогава обстановката продължава да се утежнява, като през последното десетилетие излъчванията и замърсяването нарастват с 3% годишно. Това се дължи на увеличението на високите здания, които блокират въздушния поток, потреблението на остарели и мощно замърсяващи транспортни средства, както и на нарасналата взаимозависимост от въглищата за отопление в града.

Местните управляващи неотдавна признаха замърсяването на въздуха като огромен проблем и започнаха да подхващат ограничения за решаването му, в това число посредством последователно възстановяване на публичния превоз и увеличение на броя на енергийно ефикасните здания.

Сараево е включен измежду 100-те града, към които Европейски Съюз е насочил напъните си за реализиране на нулеви чисти излъчвания до края на десетилетието.

Понастоящем Брюксел създава проекти за деяние и вложения за реализиране на индиферентност във връзка с климата във всички браншове, в това число енергетиката и превоза, посредством развой, включващ частния бранш, жителите и изследователските организации, написа Euronews.

Високи равнища на замърсяване на въздуха тормозят и други градове в Босна заради публикуваната приложимост на въглища и дърва за отопление.

По данни на Световната банка към 3300 души в Босна умират всяка година от излагане на замърсяването на въздуха, което съставлява 9% от общата годишна смъртност. Около 16% от тази тежест се пада на Сараево и северозападния град Баня Лука.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР