Качеството на въздуха е толкова лошо, че хората често носят

...
Качеството на въздуха е толкова лошо, че хората често носят
Коментари Харесай

Сараево е с най-замърсен въздух сред градовете в света

Качеството на въздуха е толкоз неприятно, че хората постоянно носят маски, показва Euronews. Потвърждавайки опасенията им, през вчерашния ден швейцарската мониторингова организация IQAir дефинира показателя на качеството на въздуха (AQI) в балканския град на 301, т.е., „ доста вреден ”. С този индикатор Сараево изпревари даже индийския град Колката, показва IQAir, която събира данните си от държавни източници и мониторингови организации за качеството на въздуха.

Проблемът в Босна и Херцеговина не е нов. През 2020 година СЗО съобщи, че страната е една от най-замърсените в Европа, с качество на въздуха измежду най-лошите в света. Оттогава обстановката се утежни още, затвърждавайки наклонността от последното десетилетие за повишение на замърсяването и нездравословните излъчвания с 3% годишно. Причините са старите транспортни средства, всеобщата приложимост на въглища за отопление, както и градоустройството, решено с доста високи здания, които блокират въздушния поток.

Местните управляващи неотдавна признаха замърсяването на въздуха за изострен проблем и започнаха да подхващат стъпки за разрешаването му, в това число...

Прочетете целия материал в cash.bg
Източник: cash.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР