Качеството на въздуха е качество на живота. Въздухът не признава

...
Качеството на въздуха е качество на живота. Въздухът не признава
Коментари Харесай

Нено Димов: Нужни са спешни решения за намаляване на замърсяването на въздуха

„ Качеството на въздуха е качество на живота. Въздухът не признава държавни граници, нито работно време. Затова желая да мислим за дилемите на днешния конгрес като за незабавни задания. “ Това съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов при откриването на 21-вия Европейски конгрес по екоиновации за качество на въздуха, който се организира през днешния ден и на следващия ден в София.
 Снимки: Пламен Стоименов  img_5562  img_5658  img_5586
Обикновено подхождаме стратегически и планираме дълготрайно, когато става дума за околната среда, само че за здравето на 500 милиона европейци това не е задоволително и би трябвало да действаме, обърна се министър Димов към участниците във Форума. „ Поставям казуса пред вас през днешния ден, а резултатите от форума ще показва на своите сътрудници министрите на околната среда от Европейски Съюз на неофициалния съвет през април “, добави той.

В 21-вия Европейски конгрес по екоиновации вземат участие политици, дипломати, специалисти и учени от Европейски Съюз, от страните от Западните Балкани, от Източното партньорство, от Черноморския район. „ Това ни дава решителност да търсим работещите решения, задължава ни да ги намерим. Тук е мястото да благодаря на Европейската комисия за мощната поддръжка за този приоритет и да споделя увереността си, че задно ще допринесем за същински европейски метод по тематиката и да напомня девиза на Българското председателство „ Съединението прави силата “, уточни Димов.

Министърът означи, че екоиновациите са значими за превъзмогване на проблемите с качеството на въздуха, тъй като обезпечават по-чисти технологии и нови бизнес и управнически модели, основани на научни познания. Ролята и отговорността на науката е изключително огромна, сподели той, и малко са сферите, в които просвета и политика се допират толкоз близо, колкото в решенията за околната среда.

„ За да бъде една политика съответна, тя би трябвало да се опира на достоверни научни данни, които балансират и публичните ползи “, по този начин министър Димов изясни за какво неотдавна бе основан теоретичен съвет към министъра.

„ Трудно се реализира консенсус, при който всички страни са удовлетворени, изключително във връзка с околната среда, само че сме длъжни да търсим оня рационален баланс, който прави решенията допустими като обществена цена за бизнеса, локалните общности и най-много за обособения човек. Само по този начин можем да разчитаме на трайни и устойчиви решения.

Трябва да слагаме индивида в центъра на всяка политика и човешкото здраве преди всичко ”, безапелационен беше министърът. Според него ръководени по интелигентен метод, екоиновациите могат да доведат до по-пълноценно потребление на ресурсите, до по-ефективни производства, до създаване на нови материали, артикули и услуги. Това прави стопанската система по-конкурентна и високотехнологична, отваря нови пазарни ниши и обезпечава по-висока претовареност.

Проучванията в България демонстрират, че битовото отопление с твърдо гориво от семействата е главният замърсител с фини прахови частици, уточни министър Димов. Според него доста е мъчно да се управлява кой какво гори в личния си дом.

„ За да се оправим с това предизвикателство, с изключение на институционални ограничения, имаме потребност от социална поддръжка и смяна на съзнанието. Мерките би трябвало да са ориентирани към регламентиране и надзор на наличието на горивата и към висок първокласен стандарт на употребяваните горивни съоръжения. Разчитаме на екоиновациите за незабавните решения и на тези днешни проблеми, само че и за стратегическата цел за напълно чисто отопление на бъдещето “, уточни министърът на околната среда.

Той вижда решението в основаване на новаторска инфраструктура – клъстери, софтуерни паркове и бизнес инкубатори, в които науката среща бизнеса, в подкрепяне на дребните и междинни предприятия и изключително започващите, по повод да достъпа им до финансиране, в поощряване на вложенията в новаторски решения. Министър Димов уточни, че продължава усилието за по-добро съгласуване и синергия сред финансовите принадлежности на Европейски Съюз и националните механизми за поддръжка на екоиновациите. Важни за публичната ангажираност към тематиката са стратегиите за образование в „ зелени умения “, посочи Димов.

Екоиновациите заемат значимо място в националната политика на България. Предвижда се средства от фондовете на Европейски Съюз да се насочат за внедряване на екоиновации в региона на възобновимите енергийни източници и горивните системи за транспортни средства, решения, директно свързани с качеството на въздуха. Целенасочената поддръжка за екоиновации се обезпечава и от Националния иновационен фонд. Сериозни старания се поставят за „ зелена “ подвижност в всеобщия градски превоз. „ Днес доста от вас пътуваха дотук с някои от модерните електробуси на София “, означи министър Димов.

Преди седмица беше контрактувано свързването на прецизните измервателни станции за качеството на въздуха на Изпълнителна агенция по околна среда с гражданската мрежа airbg.info в обща платформа. Учените ще основат логаритмите за достоверна интерпретация на данните и жителите би трябвало да са уверени, че политиките са в тяхна непосредствена изгода – за здравето им и за опциите за икономическо развиване.

България ще бъде дейна в законодателните и политически начинания, които поддържат новаторските решения в региона на качеството на атмосферния въздух и ще търси най-хубави практики за понижаване на нездравословните излъчвания. Като ротационно председателство на Съвета на Европейски Съюз в идващите месеци у нас ще се работи по тази настояща тематика и в името всички европейци.

Европейски Съюз желае да зададе по-амбициозни цели за излъчванията за CO2 за транспортните средства. Да се обърне внимание на транспортната инфраструктура и да се предизвиква електрификацията. Искаме да работим за интелигентна подвижност. Но не бихме могли да успеем без съдействието сред държавното управление, жителите, бизнеса в посока на използване на новаторските решения. Тези решения към този момент са факт, те би трябвало да бъдат възприети и приложени в Европа, уточни в изявлението си пред Форума шефът на Генералната дирекция по околна среда на Европейска комисия Даниел Кайеха Креспо.

Във видео послание към участниците във форума еврокомисарят по околна среда, морско дело и риболовство Кармену Вела сподели: „ Където и да живеете съвсем е несъмнено, че замърсяването на въздуха е проблем. Това не е проблем за България или Европа, това е световен проблем. Всяка година в Европа умират 400 000 души поради неприятното качество на въздуха. Трябва всички дружно да работим на всички равнища, с цел да осигурим по-чист въздух на жителите “.

„ Няма универсални решения, само че има такива, които могат да бъдат споделени и изпълнявани. Има нужда от интегриран метод. В България беше направено доста за възстановяване на качеството на въздуха. Има съответни образци за подхванати ограничения, само че би трябвало още доста работа и старания. Хората желаят решения “, сподели ръководителят на комисията по околната среда и водите в 44-ото Народно събрание Ивелина Василева. Тя изрази подготвеност българският парламент да одобри бързо законодателни решения, водещи до понижаване на замърсяването на въздуха.

В Европейски конгрес по екоиновации взе участие и българският евродепутат Искра Михайлова, която от името на Европарламента акцентира сериозността на казуса и съобщи, че дружно би трябвало да се търсят работещи решения.

Преди форума министър Димов и господин Кайеха разгледаха ревю, на което бяха демонстрирани новаторски технологии, свързани с чистотата на въздуха.

Изложителите по време на форума са: Програма LIFE, Проект PREPARE и проект за качество на въздуха, AID (Интелигентна отбрана от замърсяване на въздуха), АГНОН ЕООД (Печките на дърва построени на правилото на нагревателя на ракетните маси), Велосипеди Eljoy, Exeron България (Най-модерната OFF-GRID система), Experts Ltd (Иновационна машина за разчистване на филтри за фини прахови частици), Решения SOLVair, Shell, ЕЛПРОМ ЕМЗ ООД (Зареждаща станции за електрически автомобили), Vaisala Oyj, КЦМ, NanoBoost Ltd.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР