Качеството на съня е много по-значимо за качеството на живота,

...
Качеството на съня е много по-значимо за качеството на живота,
Коментари Харесай

Учените: Важно е как, а не колко спиш

Качеството на съня е доста по-значимо за качеството на живота, в сравнение с продължителността на съня. Това откри изследване на чешки откриватели, оповестено в изданието със свободен достъп PLOS ONE, заяви “Нюросайънс нюз ”.

 Въпреки че доста изследвания свързват качеството на съня с цялостното качество на живот на индивида, има малко проучвания за относителното влияние на измененията в продължителността, качеството и времето на съня върху качеството на живот в дълготраен проект.

За да проучат този въпрос, създателите Михаела Кудрначова от факултета по обществени науки на Карловия университет в Прага и Алеш Кудрнач от Института по социология на Чешка академия на науките употребяват данни от годишното чешко изследване на семействата за интервала 2018-2020 година Различни възрастни в едно и също домакинство са попълвали анкета, общо 5 132 възрастни чехи са дали отговор на изследването през 2018 година, 2 046 през 2019 година и 2 161 през 2020 година

Авторите проучват отговорите на въпроси, обхващащи удовлетвореността от живота, благосъстоянието, щастието, субективното здраве и напрежението на работното място, дружно с отговорите на самокритика за продължителността на съня, качеството на съня и времето за сън или случаите, когато обществено определяните ритми на сън и вродените биологични ритми на сън не съответстват (например при започване на работа на ново работно място с друго работно време).

На самостоятелно равнище докладваното качество на съня е доста обвързвано с всичките пет индикатора за качество на живота като се изключи напрежението на работното място. Качеството на съня също по този начин е доста позитивно обвързвано с всички индикатори за качество на живота.

Изследването открива, че продължителността на съня е доста обвързвана със субективното здраве и щастието, а разминаването сред биологичния темп на съня и налагания от обществения живот темп е доста обвързван с удовлетвореността от живота и напрежението на работното място.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР