Качеството на избиращите е много вероятно да предопредели и качеството

...
Качеството на избиращите е много вероятно да предопредели и качеството
Коментари Харесай

Да не се повтори катаклизмът с Гешев при избора на председател на ВКС

Качеството на избиращите е доста евентуално да предопредели и качеството на избраника. Заради спецификата на номинациите за ръководител на ВКС не би трябвало да се повтори същия прелом, който имахме при избора на основен прокурор. Това съобщи юрист Емил Георгиев от Инициативата „ Правосъдие за всеки “ преди Висшият правосъден съвет да открие процедурата по желание на нов ръководител на Върховния касационен съд. 

Изборът ще се организира при започване на идната година от настоящия състав на съвета. 

„ Заради спецификата на номинациите за ръководител на ВКС не би трябвало да се повтори същия прелом, който имахме при избора на основен прокурор “, разяснява Емил Георгиев пред БНР. 

Според него поради по-широката опция за номинации, в това число от съдийската гилдия във Висш съдебен съвет, може да се очаква по-реформаторски настроени нейни членове да повдигнат кандидатури. В някаква степен изборът е съдбоносен, но дали това ще е по този начин, ще зависи от качеството на номинираните, счита Георгиев.

Според него огромната разлика с 2019 година, когато беше препоръчан Гешев за основен прокурор, е, че сега имаме нов министър на правораздаването, който „ няма да бъде просто безгласна писмен знак във Висш съдебен съвет и ще търси зад кой фикус да се скрие, а по-скоро ще има дейна роля “.

Правилата за избор на ръководител на Върховния касационен съд ще разиска в четвъртък пленумът на Висшия правосъден съвет. 

Преди дни ресорната гилдия на Съвета реши номинациите за поста да се вършат от 30 септември до 21 октомври.

Датата, избрана за чуването на новия арбитър, е 14 януари следващата година. Мандатът на ръководителя на Върховен касационен съд е 7 години.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР