Качеството на българското розово масло се компрометира, тъй като се

...
Качеството на българското розово масло се компрометира, тъй като се
Коментари Харесай

Порожанов: Качеството на българското розово масло е влошено от вносно

Качеството на българското розово масло се компрометира, защото се смесва с импортирано от Иран, Тунис и Турция. След това се продава на интернационалните пазари като български артикул. Негативният резултат е намаление на цената му. Това съобщи в Карлово министърът на земеделието и храните Румен Порожанов, който дойде незабавно в района поради митингите на розопроизводителите.

Стопаните упорстват страната да се намеси, защото цената на цвета е паднала до 1,80 лв. за кг, в случай че м.г. е била над 4 лв..

Някои от дестилериите даже не изкупуват, защото имат неосъществена продукция от 2017 година.

В община Карлово министърът се срещна с кмета доктор Емил Кабаиванов, стопани, притежатели на розоварни и управници на села. След това министърът разгласи, че е належащо бързо да се одобри Закон за розата, който да регламентира цялото произвеждане - от посадъчния материал до крайния артикул. Той събира на следващия ден на среща в Министерството всички заинтригувани страни.

" Държавата няма по какъв начин да изкупи продукцията на хората, нито пък да въздейства върху цените ", посочи министърът. Той обаче даде обещание розопроизводителите, които са регистрирани и са претърпели загуби, да бъдат обезщетени посредством механизма " де минимис ". /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР