Кабус бин Саид, султан на Оман и най-дълго управлявалият арабски

...
Кабус бин Саид, султан на Оман и най-дълго управлявалият арабски
Коментари Харесай

Почина султанът на Оман, най-дълго управлявалият арабски владетел

Кабус бин Саид, султан на Оман и най-дълго управлявалият арабски държател в Близкия изток, умря на 79 години, заяви националната телевизия. Причината не се показва, само че е известно, че той страдаше от диабет и имаше известия за лекуване от рак на дебелото черво.

Едва на 29 години той извърши през 1970 година държавен прелом против татко си Саид бин Таймур, който държеше страната безусловно в средновековието. Кабус бързо трансформира Оман в надалеч по-модерна монархия. Но султанът има безспорна власт и бе по едно и също време министър-.председател, шеф на генералния щаб, министър на защитата, на финансите, на външните работи и шеф на централната банка.

Кабус съумя с дискретна дипломация да трансформира Оман в задоволително отдалечена от враждуващите сили в региона, с цел да бъде медиатор сред Иран, Съединени американски щати и сунитските емирства и Саудитска Арабия.

Съгласно разпоредбите от 1996 година, няма посочен престолонаследник, а семейството би трябвало за 3 дни да избере какъв да е новият султан. Ако не успее, членове на Съвета за защита и ръководителите на Върховния съд, на Консултатинтия съвет и на Държавния съвет дружно отварят плик, в който Кабус е написал името на любимеца си за трона.

Трима братя, които са племенници на починалия султан, са считани за водещи кандидати, само че измежду тях изпъква името на Хайтам бин Тарик ал Саид, министър на културата и националното завещание и от 2013 година ръководеше комисията, тговаряща за развиване на страната. Според държавните медии точно той към този момент е избран за правоприемник.

Сега огромният въпрос е дали Хайтам бин Тарик ал Саид ще успее да резервира неутралитета на монархията, подкрепяна от Запада. Анализатори припомниха, че Катар бе подложен на напън от Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства да следва тяхната линия в първите месеци от идването на власт на емир Тамим през 2013г. И сега страната е над 2 години под обсада от саудитците и техните съдружници.

Оман, чиято роля в региона се съпоставя с тази на Швейцария в Европа, не взе участие в тези наказания, както и в интервенциите против хусите в Йемен.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР