Кабинетът Янев е балансиран и подобрено издание на предишното служебно

...
Кабинетът Янев е балансиран и подобрено издание на предишното служебно
Коментари Харесай

Герджиков: Служебният кабинет е балансиран, може да просъществува и по-дълго

Кабинетът " Янев " е уравновесен и усъвършенствано издание на предходното служебно държавно управление на президента Румен Радев. Трябва да сме наясно, че длъжностен кабинет може да имаме и дълго време. Това съобщи в изявление за Dir.bg юристът, някогашен началник на Народното събрание и някогашен длъжностен министър председател Огнян Герджиков. Той разяснява още съдружната просвета на политиците ни и измененията в Изборното ни законодателство.

- Г-н Герджиков какъв знак дава с този длъжностен кабинет президентът Румен Радев?

- Знакът е плюс, тъй като е един доста уравновесен кабинет. Личи, че той се е постарал да включи представители от другите политически окраски, което е доста положително като попадение. Освен това е подбрал извънредно първокласен състав като учебен ценз, като бекграунд. Това е едно усъвършенствано издание на предходния длъжностен кабинет на президента Радев.

- Виждаме, че в този кабинет участват негови основни довереници, в това число и самият министър председател Стефан Янев, по-скоро знаците на обединител ли са или за косвено ръководство?

- Радев явно би трябвало да подбере хора, на които има доверие. Генерал Стефан Янев се е потвърдил още от предходния длъжностен кабинет и се слави като член от екипа на президента като човек с качества. И той за това разчита на него. Забележете той включва хора от десницата - като министъра на опазването на здравето Стойчо Кацаров, който беше народен представител от Съюз на демократичните сили, а пък от Българска социалистическа партия един прелестен специалист - Янаки Стоилов. Така, че този асортимент, който е направил, е доста добре уравновесен. Това е моят взор.

- Не е ли амбициозна програмата, която си сложи този кабинет?

- Няма неприятно да има амбициозна стратегия. Едва ли всичко ще може да се направи във времевия откъслек. Така или другояче дано се направи едно положително начало, този кабинет също така не се знае какъв брой време ще ръководи. Трябва да сме наясно - длъжностен кабинет може да имаме и дълго време. Това е една действителна заплаха, не че е най-страшното нещо на света, само че би трябвало да знаем, че този кабинет може да не е толкоз къс.

- Колко време въпреки всичко може да работи служебното държавно управление?

- Докато се избере постоянно държавно управление. За задачата при идващите избори Народното събрание би трябвало да доближи съдружна просвета, тъй като на досегашният 45-ти парламент не му стигна такава и не можаха да създадат коалиция. Не ни доближава съдружна просвета, при нас партийните ползи са по-важни от националните, което пък демонстрира още една незрялост на демокрацията. И в случай че не успеем и в идващото Народно събрание да реализираме едно такова коалиране, тъй като никой няма да получи безусловно болшинство, това е пределно ясно, тогава може отново да се завъртим по същия метод и да си караме на служебни кабинети. И не се знае какъв брой време. Не че е нещо невиждано и нечувано по света.

- А за България това ще бъде ли преференциален вид?

- Не считам, че ще е доста заплашителен вид. Много по-важно е за една постоянна страна да работи едно положително държавно управление и то тъй като не е належащо законите да се сменят непрестанно, както ние вършим. Ние с това отблъскваме вложителите. Трябва да имаме едно положително устойчиво законодателство, ние тъкмо това нямаме и вложителите бягат от България, а не поради това дали имаме или нямаме кабинет в точния момент излъчен, който да действа.

- Да ви върна още веднъж на кабинета, с част от министрите сте работил, по какъв начин ги определяте?

- С петима от тях съм работил - Стефан Янев преди всичко, който в моя кабинет беше вицепремиер, Гълъб Донев, който в този момент е вицепремиер, проф. Николай Денков, от който съм с доста положителни усещания, той е превъзходен експерт, Стела Балтова - министър на туризма, и Христо Бозуков. Но по този начин или другояче това са едни потвърдени хора.

- Още през вчерашния ден започнаха рокади в Министерство на вътрешните работи, не е ли знак това, че президентът желае да вземе надзор в Министерство на вътрешните работи? В същото време виждаме по-скоро човек на статуквото в енергетиката, министърът на външните работи е специалист, по какъв начин разчитате тези знаци?

- Аз не виждам нищо неприятно министър Рашков да вземе кадрови ограничения в Министерство на вътрешните работи, защото той с изключение на добър правист има и добър взор върху системата. В тази система е работил много време, бил е отпред на Следствената работа и напълно обикновено е да направи кадрови промени, които счита за целесъобразни. Аз от тази позиция мога единствено да го поощря.

- Очаквате ли да има реваншизъм, за което самият някогашен министър председател Бойко Борисов загатна пред Националното заседание на ГЕРБ?

- Не считам, че това ще бъде подобен реваншизъм, за който загатва Бойко Борисов. Няма неприятно да се подадат сигнали до съответните контролни органи за там, където има неща, които не са редни. У нас има много административен рекет. Много предприемачи са го споделяли с мен, което ужасно доста пречи на нашето развиване. Всъщност две неща ни пречат главно - не положителното законодателство, още по-пречи непрестанно изменящото се законодателство и административния рекет. Това са нещата главно, които спъват България.

- Каква е вашата прогноза въпреки всичко - при едни последващи избори няма ли да изпаднем в същата обстановка, която имахме, и в този момент и ще трансформират ли новите партии и тези на статуквото своето държание?

- Споменах, че се притеснявам, че можем да влезем във въртележка по същия метод както в този момент. Дано не съм прав, аз не желая да съм прав. Но се притеснявам, тъй като не виждам какъв брой по-различен ще бъде идващият парламент. Да, някои партии ще слязат като гласоподаватели малко, други ще качат малко, може да влязат една или две партии, които бяха този път на ръба и не съумяха, само че това няма радикално да промени конфигурацията в Народното събрание. И дали ще узреят за тези два месеца нашите политици, че би трябвало да създадат съответните крачки обратно и по посока на коалиране предвид на ползите на България, аз това не мога да предвиждам, мъчно ми е да го направя.

- А съгласно вас, положителни ли бяха измененията в Изборния кодекс и нужни ли бяха, ще трансформират ли те нещо?

- За мен всяка прибързана смяна е доста рискова. Точно това направиха. Прибързаното законодателство е най-рисковата активност. Това е все едно да се пускате по лавинообразен скат и да постигнете ориста на един доста добър сноубордист и другар, което направи в Пирин и в този момент е в Пирогов. Така, че въпреки всичко такова рисково държание за законодателството крие такива опасности. Ето това е нещо, което ме плаши. Това машинно гласоподаване за какво го отхвърлиха в Европа? Няма европейска страна, която да е въвела напълно машинно гласоподаване. Тези, които го имаха се отхвърлиха - Конституционния съд в Германия категорично го анулира. Нидерландия по същия метод. В Съединени американски щати го има в обособени щати, по-късно то е в Бутан, Венецуела и едни такива екзотични страни. Аз това не го разбирам. Самият факт, че по света го няма, доста мощно ме съмнява, че това е положителният вид за България.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР