Кабинетът прие Плана за възстановяване и устойчивост, по който можем

...
Кабинетът прие Плана за възстановяване и устойчивост, по който можем
Коментари Харесай

Окончателно: Кабинетът прие Плана за възстановяване и устойчивост

Кабинетът одобри Плана за възобновяване и резистентност, по който можем да получим близо 13 милиарда лева от Европейски Съюз за следкризисно възстановянане. Утре Планът ще бъде показан пред Европейската комисия, изясни министър председателят Стефан Янев. България и Нидерландия са единствените страни-членки на Европейски Съюз, които към момента не са внесли своите Планове в Брюксел. Заради забавянето към момента не е ясно до дъно дали ще можем още тази година да получим предплатено заплащане от Европейска комисия в размер на сред 11-13% от общия пакет.

Планът, който би трябвало да ни помогне да излезем от рецесията, има 59 капиталови плана и 46 промени.

Сред главните цели е енергетиката, където са планувани 878 млн. лева за ВЕИ и фотоволтаици, 140 млн. - за слънчеви съоръжения, 1,8 милиарда за енергийна успеваемост на постройките. И промяна за избавяне на заетите във въглищните централи посредством Държавно дружество за преработка.

То действително ще ни даде опция страната да подкрепя, да наема хора, които са били съкратени в тези райони и да ги употребява за рекултивация, преработка на тези райони, сподели Атанас Пеканов, вицепремиер по ръководство на европейските средства.



България ще предложи две дати за отричане от въглищната енергетика, което ще засегне централите в Маришкия басейн.

Предпочитаме 2040 година Но дано да не си играем с датите, да не плашим хората, сподели Стефан Янев, длъжностен министър-председател.



В Плана има промяна по отношение на юлския и априлския вид във връзка с бизнеса, за който са планувани към 1,2 милиарда лева

Цялата Програма за икономическа промяна е 1,2 милиарда 840 млн. - грантове, безплатна финансова поддръжка, и останалите 360 млн. - финансови принадлежности, добави Пеканов.

Планът планува още промени в опазването на здравето и образованието. За пазаруване на медицински хеликоптери - 86 млн. лева и за Център за лекуване на инсулти - 107 млн. За високотехнологични образователни кабинети - 480 млн.



По промените в региона на върховенството на закона, каквито условия сложи Европейска комисия, екипът на Пеканов е срещнал сериозен отпор и опити за блокиране, разгласи той.

Бяхме индикирали и към Висш съдебен съвет, и прокуратурата, само че от тях не чухме оферти, не чухме по какъв начин може да се подобрят тези параметри, по тази причина Министерството на правораздаването предложи промени, които да отговорят на рецензиите, които получаваме от години, изясни Пеканов.

В правораздаването са препоръчани промени за повишение отчетността на основния прокурор, законодателство за регулация на лобизма и по-сериозни антикорупционни ограничения.

Кабинетът отговори и на рецензиите, че е забавил Плана. Янев и Пеканов показаха, че са заварили тежко завещание.

Търпяхме рецензии, че сме забавили Плана, само че това беше значимо, с цел да подсигуряваме, че тези средства ще бъдат употребявани по най-хубавия метод. Получихме уверения и чуваме сигнали от разнообразни сътрудници, че това закъснение доста е довело до смяна, възстановяване на резултата, на успеваемостта на тези ограничения и промени, които ще обусловят идващите години на развиване на нашата страна. Смятам, че защитихме за България тези 12,9 милиарда лева макар тежкото завещание и невижданата политическата обстановка, сподели още Пеканов.

И най-после: министър председателят призна, че по доста от плановете и промените ще трябват законодателни промени през Народното събрание.

Планът се прави с ясното схващане, че избрани браншове ще изискват законодателни промени. Това е комуникирано с политическите партии, показани в 46-ия Парламент, и го чакат. Разбира се, законодателният развой ще мине през Народно събрание. И в този смисъл не може да се каже, че сме взели прелиминарен ангажимент. Всичко следва да се развие, както реши Парламентът, както реши националното посланичество.

Планът планува още промяна в обществената сфера посредством въвеждане на диференциран най-малък приход, който доближава 39 на 100 от линията на беднотия.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР