Кабинетът Петков падна! Със 123 гласа за вотът на недоверие

...
Кабинетът Петков падна! Със 123 гласа за вотът на недоверие
Коментари Харесай

Кабинетът „Петков” падна!

Кабинетът " Петков " падна! Със 123 гласа " за " вотът на съмнение мина и държавното управление на премиера Кирил Петков си отива.

" Беше чест за мен да повеждам държавно управление, което беше свалено от господин Пеески, господин Борисов, господин Трифонов и госпожа Митрофанова. Заявам ясно, че този избор е единствено една дребна стъпка по един доста дълъг път. (...) Обещаваме, че ние ще продължим в тази борба да отвоюваме страната си и един ден ще имаме страна без задкулисие, без мафия, една естествена европейска страна ", сподели премиера Кирил Петков незабавно откакто бяха оповестени резултатите. Думите му бяха посрещнати с овации от пленарната зала. 

Какво следва

Според Конституцията при сполучлив избор на съмнение министър-председателят подава оставката на държавното управление. Конституционалисти обаче разясниха пред " ", че този акт ще е непотребен, защото се приема, че с гласуването на вота Народното събрание на практика лишава мандата за ръководство, който е дал на Министерския съвет при избирането му. Правителството обаче продължава да ръководи до одобрение на негов правоприемник.

Оставката задължава президента Румен Радев да даде начало на нова конституционна процедура по лъчение на кабинет, която включва три опита в границите на настоящото Народно заседание. Основният закон планува президентът да стартира съвещания с парламентарно показаните сили, а по-късно даде втори късмет на най-голямата група - " Продължаваме промяната ", да излъчи управнически екип.

Конституцията не дефинира период, в който да стартират или завършат консултациите. Преценката дали да бъдат поотделно с всяка от обединенията, или едновревременно е на президента. Няма и закрепен период, в който би трябвало да бъде връчен първия мандат, само че има ограничаване за осъществяването му - след приемането на мандата, претендентът за министър-председател има седем дни да предложи държавно управление или да го върне несбъднат.

Източници от президентството разясниха за " Дневник ", че Радев ще съблюдава " рационален период " за връчването на първия мандат и няма нито да го бави ненужно, нито да бърза прекомерно. Обичайният период при тези процедури предходната година беше към седмица. Ако той бъде спазен и в този момент, министър председателят Кирил Петков ще получи време, с цел да задейства своя проект " Б ", включващ търсенето на още най-малко шестима депутати в поддръжка на ръководството. В момента ръководещата коалиция на " Продължаваме промяната ", Българска социалистическа партия и " Демократична България " разполага със 115 гласа - от своите 109 депутати и шестимата напуснали " ИТН ", а за болшинство се нуждае от най-малко 121.

Във вторник (21 юни) Петков изрази вяра, че към момента могат да се намерят такива депутати като категорично уточни, че разчита най-вече на хората в " ИТН ". Представители на " Продължаваме промяната " към този момент разясняват, че с този мандат ще се опитат да предложат държавно управление с по-кратък небосвод - например локалните избори следващата година, и напълно съответни задания, които да свърши.

Ако Петков и Василев не успят да си обезпечат болшинство, мандатът ще отиде при втората по бройка парламентарна група ГЕРБ. Срок за връчване още веднъж няма, само че и някогашните ръководещи също ще разполагат със седмица за оферти. Бившият министър председател Бойко Борисов към този момент уточни с какви партии би преговарял за бъдещо ръководство на страната. В заложените от него критерии и обрисуваната евроатлантическа коалиция не се вписва само " Възраждане ". Партията на Костадин Костадинов по този начин или другояче не би имала интерес да поддържа ново държавно управление в настоящия парламент, тъй като е единствената групировка, при която социлозите регистрират електорален напредък. Доколкото обаче сегашните ръководещи отхвърлят каквато и да било опция да поддържат държавно управление на ГЕРБ, единствената опция то да се осъществя е да получи поддръжката на Движение за права и свободи, " ИТН " и " Възраждане ".

Ако и ГЕРБ не успее, президентът ще реши на кого да даде третия изследователски мандат. В двата къси Народното събрание предходната година той на два пъти избра Българска социалистическа партия, само че в последно време и двете страни демонстрират все по-сериозно утежняване на връзките, в това число с персонални нападки сред Радев и водача на левицата Корнелия Нинова. Въпреки това източник в президентството е на мнение, че точно социалистите биха получили третия мандат, в случай че се стигне до такава степен

Единствената обществена поръчка за подготвеност да получи третия мандат пристигна от " ИТН " незабавно след излизането им от ръководещата коалиция. От партията отхвърлиха мнения какво биха създали в такава догадка, само че съгласно напусналите депутати обсъжданият сюжет планува с мандата на " ИТН " да се сформира експертен или програмен кабинет с министри от групировката и други обществено известни специалисти, и с парламентарната поддръжка на ГЕРБ и Движение за права и свободи.

В понеделник (20 юни) президентът разяснява, че изборите са най-нежеланата опция и че още е рано да мисли на кого да даде третия изследователски мандат. Думите му бяха разтълкувани от наблюдаващи като знак, че той не бърза да се изчерпят процедурните благоприятни условия по Конституция, което ще даде време на Народното събрание да одобри най-малко някои законопроекти, свързани с приемането на средства по проекта за възобновяване и резистентност.

Ако и третият изследователски мандат се окаже несполучлив, президентът назначава длъжностен кабинет, разпуска 47-мото Народно заседание и дефинира дата за избори за нов парламент.



 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР