Кабинетът одобри проектозаконите за догодина за бюджета на Здравната каса,

...
Кабинетът одобри проектозаконите за догодина за бюджета на Здравната каса,
Коментари Харесай

Правителството одобри бюджета за догодина - целта му е младите да избират да остават тук

Кабинетът утвърди проектозаконите за следващата година за бюджета на Здравната каса, Държавното публично обезпечавани и за Държавния бюджет. Още при започване на изключителното съвещание министър председателят дефинира финансовата рамка за 2024 година като " доста добре готова " и " уравновесена ".

От своя страна финансовият министър Асен Василев обърна внимание на политиките в обществената сфера и подобряването на виталния стандарт, като главната цел е младежите да избират да остават в България.

Василев е уверен, че Бюджет 2024 може да издържи цяла година и ще се наложи актуализация, " единствено в случай че приходите са повече ".

През март с решение на Народното събрание ще се промени листата с общински планове, в случай че локалните администрации не съумеят да пратят капиталовите си планове сред двете четения на проектозакона за бюджета, увери министър Асен Василев.

Макрорамката остава същата - 3% недостиг на начислена основа, средногодишна инфлация от 4,8 на 100 и напредък на стопанската система от 3,2%.

След среща с представители на ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи предходната седмица в началото препоръчаният вид на финансова стратегия и приходната част бяха понижени с 2 милиарда лв., което незабавно се отразява и на понижаване на размера на оптималния нов дълг, който можем да поемем следващата година.

" Що се отнася до дълга, както е спаднала финансовата стратегия, по този начин са свалени и приходите, тъй че дефицитът остава същия. Но по този начин или другояче размерът на дълга е понижен с към 1 милиарда лева по-малко от в началото планувания, защото това, което виждаме е, че няма потребност от спомагателни буфери, които да бъдат заложени ", уточни Василев.

В Бюджет 2024 повече пари има за инвитро процедури. Увеличен е и размерът на помощта за бременност и раждане, а фокусът на всички политики е възстановяване на приходите, съобщи финансовият министър:

" Защото в случай че достигнем предел от към 65-70% от средноевропейските приходи, това, което демонстрира европейската процедура е, че това е момента, в който част от хората, които са напуснали страната, стартират да се връщат назад ".

Премиерът Николай Денков изрази вяра, че финансовата рамка, т.е. бюджетите на НЗОК, Държавното публично обезпечаване и Държавния бюджет за следващата година ще бъдат признати в период.

" Бюджетите не са просто таблици с цифри. От тях зависят заплатите, градежа, поддръжката и ремонтите на пътища, учебни заведения и лечебни заведения. От тях зависи развиването на районите, безусловно ориста на всеки един жител в България ", уточни той.

След съвещанието на кабинета стана ясно, че към този момент в държавната хазна няма постъпили спомагателни доходи от " Газпром " поради наложената такса за транспорт и импорт на съветски природен газ.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР