Кабинетът одобри позицията на Република България за предстоящото заседание на

...
Кабинетът одобри позицията на Република България за предстоящото заседание на
Коментари Харесай

Одобрена е позицията на България за предстоящия Съвет на ЕС по земеделие и рибарство

Кабинетът утвърди позицията на Република България за идното съвещание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и риболовство, което ще се организира на 7 април 2022 година, гр. Люксембург, Велико херцогство Люксембург.

В рамките на съвещанието се чака министрите да проведат ориентационен спор по селскостопанските аспекти на Предложението за Регламент за земеползването, измененията в земеползването и горското стопанство от Пакета „ Подготвени за цел 55, въз основа на авансово дефинирани от Френското председателство въпроси за структуриране на полемиката. Страната ни кардинално поддържа хармонизирането на методите за осъществяване на инвентаризации, като в същото време смята, че следва да се отчетат националните особености и да се демонстрира по-голяма еластичност, на чиято база да се осъществя заслужено систематизиране на напъните на страните членки за усвояване на парниковите газове съгласно техните специфики и характерности. Също по този начин страната ни поддържа разширението на териториите, в които се регистрират въздействията на естествени разстройства.

Европейската комисия и страните членки ще обменят отзиви по отношение на положението на селскостопанските пазари, по-специално вследствие на нашествието в Украйна. Страната ни приветства подхванатите от Комисията ограничения за изключителна поддръжка и облекчение на ситуацията за засегнатите браншове, само че считаме, че би трябвало да бъдат разисквани спомагателни тласъци за земеделските производители, както и по­голяма еластичност при тяхното осъществяване поради спецификите на страните членки. Бихме желали да се прегледа опцията и за основаване на нова изключителна мярка по сходство така наречен Ковид-19 мярка с оптимален размер на общата поддръжка до 5% от общия принос на ЕЗФРСР. С оглед достигането на националния таван във връзка с помощта de minimis в Република България предлагаме да се покачат самостоятелните и национални тавани. В бранш „ Захар“ Република България би желала да се регламентира преференциален достъп до първични материали за рафинериите в страните членки с недостиг на захарно цвекло. В бранш „ Рибарство“ бихме желали да бъдат подхванати незабавни дейности за отключване и на спешни ограничения и по настоящия фонд ЕФМДР 2014-2020.

Комисията ще показа на министрите своето Съобщение за „ Гарантиране на продоволствената сигурност и повишение на устойчивостта на продоволствените системи“, което беше оповестено на 23 март 2022 година Република България приветства Съобщението на Комисията. Смята, че разноските и наличността на минерални торове би трябвало да продължат да бъдат приоритет, до прехода към потребление на устойчиви типове тор или способи за торене. Необходимо е да се положат всички старания за надзор и мониторинг на цените и доставките на торове за земеделските стопани, с оглед отбрана на производството и облекчаване на търсенето в Европейския съюз. Подкрепя задачите на Зеления пакт и произлизащите от него стратегически документи, само че в кратковременен и средносрочен проект те следва да бъдат деликатно преосмислени през призмата на гарантирането на задоволително храни на налични цени за всички жители на Европейския съюз.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР