Кабинетът обяви за , след като миналата седмица се и

...
Кабинетът обяви за , след като миналата седмица се и
Коментари Харесай

"Целта е ясна – още по-голяма зависимост от диктатора"

Кабинетът разгласи за, откакто предходната седмица се и ще купи единствено един. По този мотив вижте първите реакции в обществените мрежи.

доцент Христо Христев, учител по право на Европейски Съюз:

Служебното държавно управление целеустремено провали доставянето на газ от един от вероятните различни източници, заблуждавайки българските жители. Едва ли за рационален човек може към този момент да съществува подозрение, че Радев и назначените от него обслужват ползите на " Газпром " и се пробват да ни слагат в още по-голяма взаимозависимост от режима в Москва, когато той е изцяло злепоставен в целия цивилизован свят!

Любомир Аламанов, пиар специалист:

Рядко имаме опция да забележим по какъв начин се предава цивилизационен избор и се взимат решения, които ще ни съсипят още веднъж като страна.

На конференция след съвещание на спешния щаб по газа са събрани политици, министри, синдикалисти, бизнес водачи и други, които в нервност повтарят:

- Цената на газа от " Газпром " е няколко пъти по-ниска от всички други.

- Ако не сключим контракт с " Газпром ", ще банкрутират предприятия и хора ще останат на улицата.

- Ако не сключим контракт с " Газпром ", страната ще загине.

- Стига сме мислили за геополитика, да си гледаме персоналните ползи и да сключиме контракт с " Газпром ".

- Трябва да се следва естествената бизнес-логика и да се търсят най-ниските цени, а цените на " Газпром " са най-ниски.

- Правителството на Петков беше неприятно, скара ни с Русия, ние в този момент би трябвало да оправяме връзките с Кремъл.

Целта е ясна - да се употребява всичко това, с цел да ни върнат в орбитата и в зависимостта от диктатора.

Уникална опция да забележим по какъв начин политици с благи приказки може да ни вкарат в национална злополука. И да ни отдалечат още веднъж от демократичния свят.

И тези маски паднаха. Всичко е ясно.

Край.

Тъжен ден!



Пламен Тошев:

През зимата на 2009 година, в случай че не се неистина, макар че сме най-покорнити плебеи на Путлер, той ни спря газа и " Топлофикация " мина на мазут. После " предоговорихме " изискванията по този начин, че плащахме за газ повече, в сравнение с Германия, а по едно време на борсата цената беше сензитивно от нашия " сигурен " контракт.

Войната на Путлер против Украйна през 2014 година не ни научи на нищо и продължихме да се закопаваме (Южен, Турски поток, скъпи дарове на " Лукойл ", " Белене " и всичките далавери към АЕЦ " Козлодуй ".) За похлупак Бункер Кинг почна при започване на тази година най-голямото безумство в Европа след Втората международна и ние продължаваме да се натискаме да му облизваме картите ботуши. А той постоянно е показвал, че презира България и народа й, даже и посредством дипломат Митрофанова.

Грам възприятие за самозапазване и национално достолепие ли не ни остана?

Ивет Добромирова, публицист и пиар специалист:

Защо договорката и за танкерите, и за слотовете не беше затворена от постоянното държавно управление Петков и кого обслужва това?

Генка Шикерова, публицист:

Преговорите с " Газпром " към този момент били неизбежни. " Ако желаеме систематичен газ на ниски цени би трябвало доста, доста да се постараем "... Това, което ми идва след тези две фрази са Настя Рибка и яхта. Не знам за какво по този начин.



Никола Рахнев:

Един ден е хубаво да се потърси наказателна отговорност от тези хора, за:

1. Изговаряне на неистини и смесването им с полуистини.

2. За всяване на боязън и суматоха в популацията.

3. За корист с ползите на България.

4. За противоконституционно говорене, да вземем за пример срещу Европейски Съюз, което решение за участие е взето конституционно.

5. Поставянето според от потвърдено непредвидим " сътрудник ", което отново е срещу ползите на България.

Отделно аморалните брътвежи за връщане към Русия са срамни на фона на дейностите на Путин.



Владислав Панев, съпредседател на " Демократична България " и " Зелено придвижване ":

Цените на тока за на следващия ден чупят върхове и удариха 1.20 лв. за киловатчас. За българските консуматори обаче това не важи, тъй като сложихме таван от 25 стотинки (250 лв. за мегаватчас) за промишлеността, а за семействата е доста по-евтин и от това. Причината за какво можем да си го позволим е елементарна. България не е подвластна от природен газ, а тъкмо неговата цена тласка всичко нагоре. Днес в Амстердам газът е 291 евро за мегаватчас. Точно двойно над края на юни. Тоест 100% растеж за месец и половина.

Как това се отразява на пристрастените към природния газ - най-много Германия? Ужасно. На нас също, тъй като огромна част от експорта ни е за Западна Европа. Затова и от доста време приказвам, че сме прекомерно " европоцентрични " и би трябвало да обръщаме доста повече внимание на Азия, Близкия изток, Африка.

Но като цяло апокалипсис в България няма да има. Всъщност нашата енергетика печели милиарди от конюнктурата. Защото разноските си стоят почти същите, а цената на продукцията скача двойно и тройно. То тъкмо по тази причина можем да си позволим таван на цената на тока. И това отваря благоприятни условия за нови вложения. Плюс дава сигурност на бизнесмените да изнасят производствата си у нас. Големият проблем е за потребителите на природен газ. Там са нужни доста ясни планове по какъв начин хем да получат обезщетения за високата цена, хем да бъдат подтиквани да пренастроят режима на работа към други, по-достъпни горива.

Но като цяло задачата не е господ знае какъв брой сложна за решение.



Всичко, което би трябвало да знаете за:
Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР