Кабинетът Денков отиде в историята - 216 депутати гласуваха оставката

...
Кабинетът Денков отиде в историята - 216 депутати гласуваха оставката
Коментари Харесай

Кабинетът “Денков” отиде в историята, 216 депутати гласуваха оставката му

Кабинетът " Денков " отиде в историята - 216 депутати гласоподаваха оставката на премиера Денков, която той подава през вчерашния ден пред Народното събрание.

 

Народното събрание одобри оставката на министър-председателя акад. Николай Денков и приключи пълномощията на настоящия състав на Министерски съвет.

Предложението, импортирано от ПП-ДБ, беше включено като точка първа в дневния ред на Народното събрание.

 

След двучасови диспути и чуване на премиера Денков, то беше признато единомислещо с 216 гласа " за " и нито един " срещу " и " въздържал се ".  

 

Вчера министър председателят Николай Денков подаде оставката си.

Според Конституцията наред с оставката на премиера, оставка подава и цялото държавно управление. Това е по този начин, защото в главния закон няма наредба, по силата на която да може да подаде оставка единствено министър-председателят. 

 

В началото на съвещанието Цончо Ганев от " Възраждане " изиска държавното управление да бъде в пленарна зала, защото през днешния ден се гласоподава оставката му. Докато той говореше, в зала влезе министър председателят Николай Денков, само че той бе самичък. 

Денков даде обещание разбор на свършеното до дни

 

Министър-председателят повтори вчерашната си теза, че оставката му не е сцена от политически спектакъл, а съблюдаване на поето заричане още от декларацията за общо ръководство отпреди девет месеца. Денков съобщи, че до дни ще бъде показан разбор на свършената от кабинета му работа.

 

Предстоят договаряния сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ по отношение на ротацията, като от ГЕРБ сложиха на масата съглашение за ръководство до края на мандата на това Народно заседание и механизъм за взимане на решения.

 

От ПП-ДБ обявиха, че ще се отзоват, а с оставката си Николай Денков съобщи, че насочва още една покана за договаряния.

 

 Съпредседателят на " Продължаваме промяната - Демократична България " Кирил Петков изрече тезата, че за първи път в историята на България министър председател си подава оставката, тъй като е заречен. Докато депутатът се изказваше, представители на опозицията подвикваха от местата си в залата.

 

" Той не даде заричане единствено пред вас, само че и към целия български народ. Властта за нас не е последна цел, властта за нас е средство за смяна. Докато тази смяна се случва, ние ще бъдем тук и ще движим напред ", закани се Петков.

 

По думите му в този момент българското общество чака образованието да бъде приоритет за държавното управление, да е проевропейско, уравновесено, да няма държавен чиновник, над който единствено Господ да е над главата, да няма хора под линията на беднотия, кметовете да имат еднакъв достъп до финансиране, да нямат боязън от енергийна взаимозависимост от Русия.

 

Простотията, зависимостта от други страни, подвикванията, наглите изявления, шоутата, които гледаме в последно време, са отвън упованията на българския народ. Това ще маргинализира вас ", обърна се Петков към " Възраждане " и " ИТН ".

 

Отговори му депутатът от " ИТН " Станислав Балабанов, който съобщи, че поради обединението с ГЕРБ и Бойко Борисов " историята ще ви накаже и не помни ". Напусналият " Продължаваме промяната - Демократична България " народен представител Радостин Василев добави, че в този момент упованията на хората са обединението да се махне. " Вие сте професионално квалифициран лъжец ", обърна се Василев към Петков.

 

Тошко Йорданов от Има Такъв Народ получи наказване " забележка " от ръководителя на Народното събрание Росен Желязков поради това, че в свое изявление назова Кирил Петков " отпадък " и " изменник ". Двете избрания бяха единствено дребна част от обидните квалификации, които представители на " ИТН " използваха против " Продължаваме промяната - Демократична България ".

 

Тъкмо те предизвикаха депутата от обединението Явор Божанков да съобщи, че общото сред разказите на опозицията е това, че борави с дезинформация и език на омразата.

"

По думите му за ръководещите не е неприятно, че опозицията е на това равнище. " Вашето деструктивно, нелогично и несъответстващо държание ви води до резултат, че вие не сте управническа опция и не може да образувате такава ", обърна се той към " Възраждане ", Българска социалистическа партия и " ИТН ".

 

Според водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова ГЕРБ и " Продължаваме промяната - Демократична България " са се събрали поради страха от глобите " Магнитски " и алчността за власт и постове. " Това държавно управление е основано за преодоляване на страната, а не за нейния разцвет и развиване. Това цялостно задраскване на морала в политиката ", съобщи Нинова.


По думите ѝ, в случай че ротацията се реализира, корупцията ще се умножи по три. Тя изрази вяра днешната оставка да се трансформира в мотив за предварителни избори и избори 2 в 1.

 

Депутатът Цончо Ганев от " Възраждане " съобщи, че корупционният модел на ГЕРБ още веднъж ръководи с помощта на " Продължаваме промяната - Демократична България " и даже го е надминал. По думите му в ръководството има единствено " съсипия и проваляне ", само че не и морал. Според сътрудника му Искра Михайлова обединението работи като заслон на ГЕРБ, която дефинира като " унищожителите на България ", а Даниел Проданов добави, че са върнали във властта освен Борисов, само че и Движение за права и свободи и Делян Пеевски.

 

Според ръководителя на парламентарната група на " ИТН " Тошко Йорданов оставката на кабинета е закъсняла, тъй като " толкоз нездравословно и тъпо ръководство не е имало в днешната история ".


По думите му в този момент на плещите на ГЕРБ и Движение за права и свободи виси отговорността дали ще продължи " тази дивотия и дали най-долното, нездравословно и тъпо нещо като " Продължаваме промяната - Демократична България " ще отиде на бунището ".

 

Какво следва: Коалиция, избори 2 в 1 или избори наесен

 

До избирането на ново постоянно държавно управление кабинетът " Денков " продължава да работи като кабинет в оставка.

 

Предстои президентът свика парламентарно показаните партии на съвещания. За този развой няма периоди и той може да бъде занимателен с месеци, или извършен за броени дни - и двата сюжета са разигравани от президента Румен Радев.

 

След консултациите президентът връчва първия мандат на ГЕРБ, най-голямата парламентарна групата. Ако в това време сглобката стане коалиция и ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС се спогодят - то Мария Габриел следва да връчи мандата изпълнен.

 

Ако това не се случи, Радев ще връчи мандата на ПП-ДБ. Ако и втората ПГ не успее да образува кабинет, то президентът би трябвало да връчи трети, само че на определена от него политическа мощ. Тук процедурата не е обвързана със периоди. След неуспех и на третия мандат се насрочва дата за нови парламентарни избори.

 

Конституционалистът Наталия Киселова предвижда, че с цел да има избори 2 в 1 с европейските, то дата следва да се насрочи до 9-10 април.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР