К омисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ утвърди цена

...
К омисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ утвърди цена
Коментари Харесай

Ново поскъпване на природния газ от 1 април

К омисията за енергийно и водно контролиране /КЕВР/ утвърди цена на природния газ от 1 април в размер на 33,19 лева./MWh (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС), оповестиха от регулатора.

КЕВР е имала закрито съвещание през днешния ден, на което е приела решение по отношение на подаденото от "Булгаргаз " ЕАД заявление за одобряване на цена за април, по която публичният снабдител ще продава природен газ на крайните доставчици и на лицата, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила.

Промяната на цената на природния газ няма да се отрази на цените на топлинната сила и на електрическата сила и те остават непроменени, допълват от КЕВР.

В заявката на "Булгаргаз " ЕАД е поискана цена на природния газ в размер на 33,38 лева./MWh, само че след изследване на предоставените от публичния снабдител отчетни данни за всеки ценови интервал през 2020 година, КЕВР е открила позитивна разлика в годишен аспект за 2020 година сред прогнозните и отчетните разноски за доставка на количества природен газ на крайните доставчици и на лицата, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила. Поради това КЕВР смята за стопански обосновано разноските за закупуване на природен газ за вътрешния пазар да бъдат понижени с позитивната разлика за 2020 година, което води до смяна на компонентната цена на вход на газопреносни мрежи, оборотния капитал за април 2021 година и регулаторната база на активите на сдружението.

С писмо до енергийния регулатор от 1 април "Булгаргаз " ЕАД е уведомил КЕВР, че ще даде настоящи данни по отношение на цената на природния газ за април, след привършване на назначената от министъра на енергетиката инспекция на сдружението.

Предмет на инспекцията е активността на "Булгаргаз " ЕАД за 2020 година, включително на осъществените доходи и регистрираните разноски, както и отражението им върху препоръчаната от публичния снабдител цена на природния газ за април.

На 19 април публичният снабдител е внесъл обновено ценово заявление, което е дало съображение на регулатора да продължи разискването за одобряване на цена на природния газ за април, считано от 1 април 2021 година

В одобрената цена на природния газ от 33,19 лева./MWh са включени съставния елемент цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, съставния елемент за активността "обществена доставка " по член 17, алинея 7 от НРЦПГ и съставния елемент за компенсиране на разноски по член 11а, алинея 2 от НРЦПГ, покриваща разноските на "Булгаргаз " ЕАД за предпазване на количества в подземното газово вместилище "Чирен " в осъществяване на отговорности по Плана за деяние при изключителни обстановки, се показва в известието.

КЕВР утвърди цена на природния газ от 1 март 2021 година в размер на 28,64 лева./MWh (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС). За предходния месец февруари одобрената от регулатора цена на природния газ беше в размер на 30,39 лева./MWh.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР