K.C. Hwang, кореспондент на AP в Сеул в продължение на 30 години, почина на 99-годишна възраст

...
KОт HYUNN-JIN KIM Associated Press 2 септември 2023 г., 4:00
Коментари Харесай

K

От HYUNN-JIN KIM Associated Press 2 септември 2023 г., 4:00 ч. Измами при избори и обвиненията в корупция предизвикаха кървави полицейски репресии, преди президентът Syngman Rhee да подаде оставка – като „най-шокиращото, драматично и изнервящо“ събитие, което той някога е отразявал.

Докато отразяваше някои от протестите на място, Хуанг каза, че е победил своите чуждестранни медийни конкуренти, когато се е втурнал към чайна, за да използва телефон там, за да предаде новината за полицейска стрелба по демонстранти на колега от АП в офиса, който е подал бюлетин.< /p>

„Бях по-бърз от другите чуждестранни журналисти. Историята беше преместена чрез нашето бюро в Токио. ... Това предизвика огромна реакция в света,” каза Хуанг в интервю за южнокорейския Maeil Business Newspaper миналата година.

Година след свалянето на Ри, ген. Пак Чунг Хи завзе властта с преврат. След това той управлява страната с желязна ръка в продължение на 18 години.

При Парк свободата на изразяване и на печата бяха значително накърнени. В книгата „Korea Witness“ Хуанг каза, че служители на разузнаването и полицията често са посещавали офиса на AP в Сеул и са карали него и корейските му колеги да бъдат „патриоти“.

След като Парк беше застрелян от своя шеф на шпионажа през 1979 г., Chun Doo-hwan, също генерал-майор от армията, предприе преврат и пое властта.

Рано сутринта през юли 1980 г. Хуанг каза, че агенти от командването на военното положение на Чун са дошли в къщата му, завързали са му очите и са го откарали в помещение за разпит с военен джип.В продължение на три дни Хуанг е разпитван интензивно за връзките му с опозиционния лидер Ким Дае-джунг В крайна сметка той беше освободен.

По време на правилата на Парк и Чун чуждестранните медийни журналисти все още бяха подложени на по-малко грубо отношение от властите, отколкото техните колеги, работещи в местни медии. Опозиционните политици се стремяха да използват западните медии в Сеул като канали за предаване на тяхната борба за демокрация на света.

„Чуждестранните журналисти бяха относително по-свободни от правителствени репресии или цензура... така че моят бащата се гордееше с факта, че пишеше за ситуацията по-точно от корейските медийни репортери“, каза синът на Хуанг. -sam и Kim Dae-jung често посещаваха баща му в къщата им. И двамата Ким по-късно станаха президенти, след като Южна Корея постигна демокрация в края на 80-те години.

След като напусна AP през 1987 г., Хуанг работи за бюрото на списание Time в Сеул пет години, след което работи на свободна практика за други западни медийни компании. Той прекрати професионалната си кариера като чуждестранен медиен журналист през 2002 г., след репортаж за церемония по откриването на Световното първенство за CBS.

Няколко години по-късно Хуанг започна редовно да публикува статии на корейски по различни въпроси на местен онлайн сайт. Той продължи да пише статии за сайта, докато не беше хоспитализиран наскоро. В статия, публикувана този февруари, Хуанг каза, че е писал дневник всяка вечер в продължение на 20 години.

„Докато беше хоспитализиран, баща ми се тревожеше за наближаването на крайния срок за негов ред е да напише и публикува статия“, каза синът му.

Hwang е оцелял от сина си и четирите си дъщери. Траурната станция на Хуанг, създадена в болница в Сеул, ще работи до ранната неделя сутрин.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР