Журналистката Валя Ахчиева преследвала председателя на Софийския градски съд (СГС)

...
Журналистката Валя Ахчиева преследвала председателя на Софийския градски съд (СГС)
Коментари Харесай

Валя Ахчиева нарушава права на съдия


Журналистката Валя Ахчиева преследвала ръководителя на Софийския градски съд (СГС) Алексей Трифонов до дома му и го причаквала пред входа на постройката. Това излиза наяве от сигнал на самия Трифонов до Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС), с който магистратът упорства кадровиците да вземат отношение към "поредния опит за посягане върху персоналния живот на български арбитър ".

През последните месеци активността, с която Ахчиева главно се занимава, е да списва поредност от "разследвания " по отношение на поданството на ръководителя на Софийски градски съд, за който е известно, че е роден в съветския град Курск през 1972 година "Козът " с поданството на Трифонов без употребен за първи път от съперника му в процедурата за избор на административен началник на Софийски градски съд Евгени Иванов, който жали пред Върховния административен съд (ВАС) решението на Съдийската гилдия. Върховните магистрати решиха, че Министерството на правораздаването би трябвало да каже дали ръководителят на Софийски градски съд е български жител, като отговорът към момента не е даден от ведомството.

Сега обаче Ахчиева очевидно се е заела персонално с проблема и даже е причаквала Трифонов пред дома му в ранните часове на 4 март, с цел да му задава "неудобни " въпроси. Тогава ръководителят на Софийски градски съд излизал да заведе 8-годишния си наследник на учебно заведение, когато бил засечен от журналистката и оператор пред входа на постройката, в която живее.

"Тя безусловно се хвърли към мен, задавайки ми въпроси по настоящо дело, с което съм обвързван. Детето ми беше шокирано, а камерата на оператора, който придружаваше журналистката, снимаше и него. Аз бях не по-малко сюрпризиран от обстоятелството, че журналистката, на която не съм отказвал информация, която на този стадий може да бъде предоставена, разполага с домашния ми адрес. Нещо повече – аз съм чакан от нея в доста ранен час пред входа на дома си ", споделя Трифонов в сигнала си.

Председателят на Софийски градски съд задава и извънредно значимия въпрос от кое място Ахчиева е научила домашния му адрес и споделя, че единствената му паника в този миг е била за душeвността на сина му. "Намирам, че като обществена персона аз дължа отговори на обществото по разнообразни въпроси и постоянно съм се старал да ги давам навреме. Притеснението на фамилията и малолетното ми дете обаче намирам за жестоко нахлуване в персоналното ми пространство, на което даже като ръководител на съд имам право ", показва още Трифонов.

За да даде отговор на сигнала на ръководителя на Софийски градски съд обаче Съдийската гилдия реши първо да се занимае с разискването на обещания на 25 февруари 2020 година механизъм за отбрана на магистрати от личностни офанзиви и нападателни медии, който от този момент до момента кадровици изграждаха. Повод за изработването на новите правила стана недоволството на трима съдии от страната, станали обект на медийни ругатни и закани от страни по обсъждани от тях каузи.

А дебатите в самата Колегия по новия механизъм не минаха без пристрастености, ретроспекция на остарели случаи и следващи ангажименти и разногласия.

След горещите разисквания по съответните разпореждания в механизма за отбрана на магистратите, ръководителят на Софийски градски съд Алексей Трифонов стана първият арбитър, който бе предпазен по него, с 10 гласа "за " от Съдийската гилдия.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР