Журналисти призоваха за оставката на председателя на Съвета за електронни

...
Журналисти призоваха за оставката на председателя на Съвета за електронни
Коментари Харесай

Журналисти искат оставката на шефката на СЕМ Соня Момчилова

Журналисти приканиха за оставката на ръководителя на Съвета за електронни медии (СЕМ) Соня Момчилова поради изявлението ѝ, че кланетата в Буча са украинска агитация.
 
Десетки публицисти подписаха писмо, адресирано до ръководителя на Народното събрание и до ръководителя на комисията по просвета и медии. Те упорстват също така Съвет за електронни медии да се разграничи от позицията на Момчилова и да предприеме стъпки по освобождението ѝ.
 
Тъй като в Закона за радиото и малкия екран не се планува член на Съвет за електронни медии да бъде освободен предварително поради увреждане на престижа на органа, публицистите молят Народното събрание да внесе нужните ремонти в закона. Соня Момчилова е в регулатора от президентската квота.
 
Публикуваме цялостния текст на писмото:
До
Председателя на Народното събрание
Комисия по просвета
Уважаеми госпожи и господа,
Ние сме представители на журналистическата специалност, които одобряват своята работа като задача в работа на истината и на обществото.
Възмутени сме от изявление на ръководителя на Съвета за електронни медии Соня Момчилова в подкаста " Контракоментар " с Асен Генов от 19 юни, в което тя дефинира трагичните събития в град Буча като украинска агитация.
Подобна подготовка за зверствата, осъществени от съветските военни против спокойно украинско население, съставлява цинично занемаряване на истината и поругаване на човечността. Напомняме, че по време на съветската окупация в Буча и близките обитаеми места починаха над 1400 души, в това число деца. Много от локалните поданици са били подложени на изнасилвания и всевъзможни изтезания. Руските военни закононарушения бяха документирани, в това число от задгранични наблюдаващи, а Международният углавен съд стартира следствие.
Скандално е, че до момента в който Европейски Съюз поставя старания против хибридните тактики на Кремъл, ръководителят на българския медиен регулатор артикулира пропагандата на държавата-агресор и се конфронтира с формалната позиция на България и на европейското ни семейство във връзка с войната в Украйна.
Подобно държание изпраща извънредно нездравословно обръщение към без друго уязвимата ни медийна среда и накърнява престижа на България. Показателна е формалната позиция на посолството на Украйна, в която се показва, че изопачаването на обстоятелствата е неприемливо и се упорства Съвет за електронни медии и съответните български институции да излязат с опровергаване на казаното от Соня Момчилова.
С оглед на всичко това призоваваме госпожа Момчилова да подаде оставка, защото оставането ѝ отпред на Съвет за електронни медии би било позорно за тази институция и за българската страна.
Настояваме Съветът за електронни медии да се разграничи от нейното държание и да предприеме нужните стъпки за освобождението й от поста. Тъй като в нормативната уредба не е планувано освобождение на ръководителя на Съвет за електронни медии заради увреждане на неговия авторитет и/или престижа на страната, молим Народното събрание да одобри бързо съответните промени в Закона за радиото и малкия екран. Намираме, че това е належащо, с цел да се подсигурява виновното отношение на всеки идващ ръководител на Съвет за електронни медии към представляваната от него институция и към България.
 
Подписали:
Михаил Вешим
Стояна Георгиева
Стойко Стоянов
Емилия Милчева
Юлиана Методиева
Велислава Попова
Мария Черешева
Калин Манолов
Мохамед Халаф
Христо Христов
Владимир Йончев
Георги Папакочев
Светлана Божилова
Иван Радев
Йордан Лозанов
Цветан Томчев
Анелия Димитрова
Илиана Славова
Иван Ибришимов
Пламен Каменов
Димитър Стоянов
Спас Спасов
Адриан Георгиев
 
Малко откакто подписката започва, Съвет за електронни медии разгласява позиция, с която се разграничава от думите на ръководителя. Освен това добавя, че прави мониторинг на медийното наличие за отразяване на войната и към този момент е наложил имуществени наказания на медийни снабдители, отричащи жестокостите на войната. Досега съветът не е уведомил за такива наказания:
Съветът за електронни медии изрично не споделя каквито и да е внушения, свързани с отричането на зверствата в Буча. Става дума за колосален акт на мъчения и убийства на цивилни жители, поради отразяването на които Съвет за електронни медии се сезира преди повече от година.
По мотив войната в Украйна в Съвета за електронни медии са осъществени голям брой наблюдения на стратегии на радио- и телевизионни оператори за спазването на Закона за радиото и малкия екран. Налице са към този момент формирани административнонаказателни производства и са наложени имуществени наказания на снабдители, които отхвърлят жестокостите на войната.
 
Преди ден посолството на Украйна реагира на думите на Момчилова, като дефинира думите ѝ за " неприемливи и манипулативни ".
 
Посолството на Съединени американски щати разгласява линк към публикация, за която показва, че " изцяло развенчава лъжите на Кремъл за Буча ".
" Машината за дезинформация на Кремъл се задвижва с цялостна скорост, като отхвърля Русия да е атакувала цивилни. Когато украинските сили освободиха град Буча, те откриха, че там е имало кръвопролитие. Стотици мъже, дами и деца са убити безсистемно от съветските сили. Тези дейности са част от акция на необятно публикувано и систематично принуждение против цивилни жители. Не се заблуждавайте от лъжите ", написа в обявата на посолството.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР