Журналисти от Бургас се събраха днес на протест пред съдебната

...
Журналисти от Бургас се събраха днес на протест пред съдебната
Коментари Харесай

Журналисти от Бургас излязоха на протест

Журналисти от Бургас се събраха през днешния ден на митинг пред правосъдната палата в града.

Те стачкуват против две правосъдни решения против от районните медии по каузи, заведени от Петър Низамов – Перата, който завел делата, защото „ почувствал нравствен дискомфорт” от определението „ бияч”.

Перата почтен за свинските опашки, не могат да потвърдят, че е той

Повдигнаха обвиняване на Перата, арестуваха още двама за багра в Асеновград

Журналистите настояват, че в изявленията, за които са наказани, са цитирали прессъобщения на полицията и прокуратурата.

Делата бяха заведени от лице, което към датата на изявленията е било с престъпни прояви и осъждания за телесна щета, пишат публицистите от Бургас в декларация в отбрана на свободното слово.

„ Бяхме наказани за прессъобщение, в което са посочени единствено букви. Съдията реши, че въпросното лице, което съди медиите, е било разпознато от майка си и сестра си по буквите. В разпечатката, показана като доказателство в съда, няма идентификация на уеб страницата и дата, която даже да покаже, че става дума за нашия уебсайт “, показа притежателят на BurgasNews Екатерина Капрова.

"Алармираме Ви, че свободата на словото в Бургас е застрашена след серия каузи и две невиждани неоправдателни решения, постановени от областен арбитър Калин Кунчев. Те биха могли да дадат старт на рискови процеси - неспособност да изпълняваме своите служебни отговорности, изключително при отразяване на престъпни случаи ", пишат още публицистите.

Те приканват Етичната комисия към Висшия правосъден съвет да ревизира професионалната активност на арбитър Кунчев.

Прокуратурата е призована да се самосезира за обидите и заканите към публицисти, отправени в обществените мрежи и в правосъдна зала от ищеца по делата Петър Низамов.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР