Журналисти и вицепрезидентът Илияна Йотова се обявиха в подкрепа на

...
Журналисти и вицепрезидентът Илияна Йотова се обявиха в подкрепа на
Коментари Харесай

Вицепрезидент, политици и репортери подкрепиха изгонен от Дума журналист

Журналисти и вицепрезидентът Илияна Йотова се оповестиха в поддръжка на изгонената от в. “Дума “ журналистка Велиана Христова , която от години работи за изданието.

Поводът за нейното изпъждане е протестно писмо на публицистите за напън от Българска социалистическа партия върху публицистичната политикана вестника.Като синдикалист Велиана Христова е отнесла писмото на „ Позитано “ 20. За случая заяви журналистката на страницата си във Facebook в четвъртък.

" Днес властта в Българска социалистическа партия ме в профил от в. " Дума " (уволни), защото 30 души от редакцията написахме писмо опровергаване против голям брой неистини, изречени за вестника на пленум на Народно събрание на Българска социалистическа партия от Корнелия Нинова, а аз като ръководител на синдикалната организация на Съюз на българските журналисти в редакцията го изпратих до членовете на Народно събрание на Българска социалистическа партия. Оказва се, че да напишеш писмо с истини до орган на партията е закононарушение ", написа Христова.

Веднага след вестта за уволнението ѝ публицисти от най-различни медии показаха възмущението си и започнаха петиция в нейна отбрана.

„ Саморазправата с Велиана Христова е явна - отстранява се човек, който през годините не е пестил рецензии нито към свои, нито към непознати, само че постоянно се е водел от ползите на обществото. С актуалната петиция възразяваме против опита да се зачертае с лека ръка поради политически сметки биографичен опит и известност, градени с десетилетия. Вестник " Дума " през годините е пребъдвал като сериозна медия точно с помощта на хора като Велиана Христова. Тя от дълго време е заслужила премия - а не уволняване ", се споделя в текста към подписката. С днешна дата под нея са се подписали 372-ма души – публицисти, политици, социалисти, политици.

" Фюрерката и нейните гаулайтери уволниха Велиана. Репресиите не престават! ", написа журналистката Велислава Дърев а .

Подписи са поставили и някогашният образован министър Красимир Вълчев, сегашен народен представител от ГЕРБ, както и ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков.

" Най-много и най-силни рецензии от публицист към мен съм прочел от Велиана Христова. Дори и да не съм бил склонен с част от тях, това бяха рецензии на доста добър и набожен в идеите, които пази, публицист. Недопустимо е да уволняваш публицист поради позициите му ", написа Красимир Вълчев .

Вицепрезидентът Илияна Йотова , която преди да стане политик беше публицист,също поддържа отстранената журналистка и подлага на критика управлението на Българска социалистическа партия. Йотова е и някогашен член на управлението на Българска социалистическа партия.

" Много неволи изтърпя вестник ДУМА за своите 32 години. Не съумя да го спре даже Иван Костов преди 25. Знаехме, че без ДУМА няма Българска социалистическа партия.

ДУМА оцеля на инат на политически съперници, на зложелатели, на знайни и незнайни " разбирачи ", на мимолетни упоритости, които никой към този момент не помни. Оцеля с помощта на своите имена, на публицистите, на хората от редакцията, които ежедневно, с професионализъм и отговорност пред истината и с лявата концепция " водят война " за елементарния човек, за справедливостта и по-доброто на следващия ден. Хора, които даже в най-трудни моменти не си разрешават да коленичат пред мощните на деня! Заради тях ДУМА е вестник с темперамент, сцена на свободното слово и лявата концепция! Заради тях ДУМА е ДУМА-та! “, написа Илияна Йотова на страницата си във Facebook. Тя се надява решението от „ Позитано “ 20 да бъде преосмислено.

След мощната социална реакция в отбрана на Велиана Христова последва опровергаване от страна на Българска социалистическа партия. В него е посочено, че тя не работи на трудов контракт в „ Дума “ и затова няма по какъв начин да бъде уволнена. От „ Позитано “ 20 прецизират, че тя е имала авторски контракт, който е изминал на 14 октомври 2020 година, само че вестникът остава „ отворен да разгласява публикации на Велиана Христова “.

Журналисти от „ Дума “ разясниха пред Mediapool, че огромна част от тях ги държат на цивилен контракти, които все още не са им продължени и има напрежение в изданието. В същото време наскоро от „ Позитано “ 20 им назначили „ цензор “, с цел да не се появяват сериозни материали за водача в оставка и вицепремиер и министър на стопанската система Корнелия Нинова .
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР