Журналистът и д-р по история Атанас Панайотов и Марияна Кръстева,

...
Журналистът и д-р по история Атанас Панайотов и Марияна Кръстева,
Коментари Харесай

Книга събира най-интересните истории на черноморските фарове


Журналистът и доктор по история Атанас Панайотов и Марияна Кръстева, шеф на Военноморския музей във Варна, събират на едно място завладяващите истории на българските черноморски фарове.

В изявление за предаването " Преди всички " на стратегия " Хоризонт " създателят Атанас Панайотов описа:

" Тази история, с която се захванахме с Марияна Кръстева, има в действителност доста светлина, която се ражда от това, че България с водещите морски страни развива доста модерна система за навигационно обезпечаване с най-новите технологии. Имаше и мрачевина, тъй като дивата урбанизация по нашето Черноморско крайбрежие е причина за една част от знаците да изчезнат окончателно. Става въпрос най-много за несветещите навигационни знаци, които са ориентир денем, само че са пригодени по този начин, че при нужда да станат светещи. Един единствен фар угасна през 2005 година. Той живя единствено 45 години, тъй като беше обхванат от свлачище в този регион ".

Не всичко, което свети край брега на морето, е фар, разясни Панайотов:

" Според условието на Международната фарова организация, в случай че навигационно оборудване, което излъчва светлина в посока към морето и тази светлина е забележима на повече от 10 благи, тогава то се признава за морски фар. Когато приказваме за по-малко от 10 благи, става въпрос за морски светещ навигационен знак, а още по-малките са единствено навигационни светлини ".

Цялото изявление с Атанас Панайотов можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР