Журналистът Димитър Стоянов от Биволъ и румънският му колега Атила

...
Журналистът Димитър Стоянов от Биволъ и румънският му колега Атила
Коментари Харесай

Журналисти са били задържани докато правят разследване в Радомир

Журналистът Димитър Стоянов от " Биволъ " и румънският му сътрудник Атила Биро са били арестувани по време на работа от полицията в Радомир и по-късно освободени. От Министерство на вътрешните работи към този момент не дават повече информация по случая. За задържането оповестиха от Асоциацията на на европейските публицисти (АЕЖ) и уеб страницата “Биволъ “.

" Тази вечер (бел. ред. в четвъртък) нашите сътрудници Димитър Стоянов и Атила Биро (Attila Biro) от RISE Project Romania бяха арестувани от радомирски служители на реда по време на журналистически репортаж. Атила през днешния ден е приказвал на интернационална конференция в София за измамите и злоупотреби с публични средства: " Заедно против завладяването на страната " и за #ДжиПиГейт. ". Колегите ни са отведени в ОДП Перник, тъй като се пробваха да снимат по какъв начин на дупка в полето край с.Егълница, община Ковачевци, се изгарят документи, свързани с разследването ни за аферата #ДжиПиГейт. От РПУ Радомир, РПУ Перник и ОДП Перник отхвърлят да ни спомагат, с цел да се свържем с тях ”, оповестиха от “Биволъ “.

Посолството на Румъния в София е известено за случая.

От “Биволъ “ обявиха, че  “тази принуда ще бъде направена притежание на всички интернационалните организации и институции, които се занимават със свободата на словото и погазването на демокрацията в света “.

" Получихме многочислени сигнали от България и Румъния, че журналистът Димитър Стоянов от " Биволъ " и румънският му сътрудник Атила Биро от RISE Project са арестувани от полицията в Радомир, до момента в който вършат следствие. Опитахме се да получим повече информация по случая, само че дежурният в Областна дирекция на полицията в Перник ни затваря телефона. Обърнахме се към централата на Министерството на вътрешните работи в София, откъдето се пробваха да спомагат, само че ни споделиха, че дежурният в ОДП Перник е затворил телефона и на тях с аргумента, че " не е представител, с цел да дава изказвания ", оповестиха от АЕЖ на страницата си във Facebook.

" Надяваме се, че виновните институции ще дават нужната информация по отношение на претекстовете за задържането. Напомняме, че по хипотеза публицистите служат на публичния интерес и всевъзможни ограничавания по отношение на тях би трябвало да бъдат доста съществено стимулирани, а в противоположен случай става дума за ограничение на свободата на словото ", споделят от АЕЖ.

Очаквайте детайлности. 

 

 





Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР