Жозеп Борел. Следвайте Гласове в ТелеграмБългария е сред страните членки

...
Жозеп Борел. Следвайте Гласове в ТелеграмБългария е сред страните членки
Коментари Харесай

България подкрепя доставката от ЕС на 1 млн. снаряда за Украйна на обща стойност 1 млрд. евро

Жозеп Борел. Следвайте " Гласове " в Телеграм

България е измежду страните членки на Европейския съюз, които поддържат доставката на 1 милион снаряда диаметър 155 за Украйна на обща стойност 1 милиард евро, оповестиха за БНР дипломатически източници.

Текстът на съглашението е съвсем подготвен след вчерашната среща на посланиците на страните членки. 

От шведското председателство се надяват той да бъде утвърден на днешната среща на министрите на външните работи и на защитата в Брюксел.

Само няколко страни не са съгласни, и то не с целия текст, а с някои пасажи в него. Става дума най-много за въпроси като времевата рамка за производството на част от снарядите след поръчката.

Борел: ЕС се надява на съглашение за доставката на снаряди за Украйна

Върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел изрази вяра, че министрите на външните работи и на защитата ще реализиран единодушие за доставката на снаряди за Украйна на днешното си съвещание в Брюксел. България е измежду страните, подкрепящи доставката.

Текстът на съглашението е съвсем подготвен след вчерашната среща на посланиците на страните членки. Само една шепа страни не са съгласни и то не целия текст, а с някои пасажи в него. Става дума най-много за въпроси като времевата рамка за производството на част от снарядите след поръчката, настояват от шведското председателство. Ето какво съобщи на влизане Борел:

" Следобед ще имаме разширена среща с министрите на защитата.  Надявам се те дружно да приключат съглашението за доставка на боеприпаси за Украйна за към 2 милиарда евро, тъй че украинците да могат да продължат да се пазят. Надявам се всички министри да проведат финални полемики и да се договорят за това доста значимо решение този следобяд. Иначе, ще имаме проблеми да продължим снабдяването на Украйна с оръжия ". 

Планът на стойност 2 милиарда евро бе препоръчан на 8 март от Борел.

Половината от сумата съставлява нов пакет от помощ от Европейския механизъм в поддръжка на мира и се състои в доставки от националните ресурси на страните членки или от направените към този момент поръчки. Още толкоз би трябвало да пристигна от взаимни поръчки на 155-милиметрови снаряди от Европейската организация за защита. Става дума за търсене от страна на страните членки за запълване на запасите, като е допустима и незабавна процедура.

Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба ще осведоми сътрудниците си от отдалеченост за обстановката на място, както и за належащите потребности и цели на страната му.

 

Инфо: БНР

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР