Жозеп Борел, ръководител на дипломацията на ЕС, каза не твърде

...
Жозеп Борел, ръководител на дипломацията на ЕС, каза не твърде
Коментари Харесай

Защо Европа се опълчи на папата?

Жозеп Борел, началник на дипломацията на Европейски Съюз, сподели не прекомерно дипломатично, че с апела си за договаряния за Украйна папа Франциск „ е влезнал в градината “, където „ никой не го е поканил “.

Става дума за изявление на римския понтифекс в изявление за швейцарската телевизионна и радиокомпания РСИ: „ Вярвам, че този, който вижда обстановката, който мисли за хората, който има смелостта да вдигне бялото знаме и преговарянето, е по-силен. И през днешния ден е допустимо да се договаря благодарение на интернационалните сили. Когато видиш, че си надвит, че нещата вървят на зле, би трябвало да имаш смелостта да преговаряш. Не се срамувай да преговаряш, преди нещата да са се влошили. Преговорите в никакъв случай не са капитулация. Това е смелостта да не доведеш страната до самоубийство. ”

Тези думи провокираха вълна от нападки, от време на време поразителни със своята възмутителна неучтивост - към която Борел реши да се причисли. Папа Франциск обаче - за положително или неприятно - оглавява институцията, която, както може да се каже без пресилване, сътвори западната цивилизация. Единствената институция, която съществува непрестанно от древността до наши дни. Църквата беше тази, която в продължение на епохи беше основният „ градинар “ в онази „ градина “, с която Борел в този момент се хвали като своя. Можете да се съгласите с папата или не, само че потоците груби обиди, които се изсипаха върху него през последните дни, демонстрират, че доста западни фигури освен не признават своите корени, само че и интензивно ги отхвърлят.

Призивът „ да помислим за хората “, за тези нещастни украинци, които са грабвани по улиците и принудително пратени на фронта, беше признат с отвращение от лица, които сигурно не са застрашени от пращане в окопите.

На британски има израз “слонът в стаята ” – нещо, което е невероятно да не се забележи, само че което всеки се пробва да не види. Този „ слон “ е фактът, че военните дейности се развиват неподходящо за Украйна. Няма причина да чакаме превръщане на тази наклонност - и колкото по-скоро губещата страна стартира договаряния, толкоз по-добри условия ще може да подписа мир. Някои западни издания пишат за това напълно намерено - само че западните политици са решени да се борят до последния украинец.

Защо? На първо място, несъмнено, тъй като всеки излаз, друг от очевидно проваляне за Русия, би бил тежко оскърбление за Запада, което би разкрило неговата некадърност да бъде единственият и неоспорим център на мощ в света. Но тук може да се означи, че колкото по-късно се подписа мир, толкоз по-тежко ще бъде това оскърбление. Възможно е да се реализира съглашение преди 24 февруари, когато ще бъде задоволително да се откажат от настъплението на НАТО в Украйна. Споразумение можеше да бъде реализирано и през март 2022 година, когато Борис Джонсън сподели на украинците „ просто да се бият “.

Колкото повече благоприятни условия за мир се пропущат, толкоз по-лоша става обстановката. Но друга причина, заради която предлагането за договаряния провокира такова неспокойствие, е инерцията на пропагандата. Политици и медийни фигури се оказват пленници на личните си войнствени речи.

Всякакви договаряния допускат, че Русия е просто една от страните в света, която има свои ползи, които може да договаря с други страни. Но пропагандата, несъмнено, приказва не за ползи (кой би се интересувал да почине за ползите на Съединени американски щати, НАТО или Европейския съюз), а за галактическа борба на положителното и злото, в която силите на положителното, светлината, свободата и достолепието се изправят против безспорното зло в лицето на Русия.

„ Доброто “ и „ Злото “ не могат да се помирят, като вземат поради взаимните ползи. „ Доброто “ би трябвало да нанесе съкрушително проваляне на „ Злото “.

И по този начин папата споделя на глас нещо, което не се вписва в тази пропагандна картина. Изобщо не наподобява нещата да вървят към провалянето на Русия. Рано или късно ще би трябвало да се подписа мир. По-добре е да го извършите по-рано, в сравнение с по-късно. Отговорните държавни водачи би трябвало да се управляват от действителността, а не от личната си агитация. Смелостта не се състои в това да изпращаш хора на гибел, до момента в който седиш в градината си, а в това да сложиш завършек на изгубена война с допустимо минимум загуби.

Това не е единственият – само че най-видимият – глас на човечеството и здравия разсъдък на Запад. И в случай че съпоставим Европа с градина, тогава градинарят в нея явно не е Борел.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед4795Георги Първанов: Това не е моята ера! Това не е положителното бъдеще за света!Алтернативен Поглед4697Георги Първанов: Такова нещо не е имало в българската политика - антипарламентаризъм, антиполитика!Алтернативен Поглед22568Проф. Нина Дюлгерова: Световното задкулисие няма народност, няма вяра - има интересиАлтернативен Поглед20032Проф. Нина Дюлгерова: Зад борбата за властта прозира борбата за огромните париАлтернативен Поглед4479825 години от бомбите над Югославия или мълчанието на дипломатите и викът на генералитеАлтернативен Поглед165486Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед129438Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоАлтернативен Поглед121317Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен конфликтАлтернативен Поглед118834Проф. Иво Христов: Конфликтът в Украйна е единствено начало на серия от спорове, по тази причина Русия не прави внезапни движенияАлтернативен Поглед97135Валентин Вацев: Ако нещата се развиват както в този момент, ескалацията посредством директен досег сред натовски/американски/ и съветски войски е сигурнаАвторски:ПоследниНай-четениРумен Петков50047Най-страшното занапред следва! От най-високо равнище идва предизвестие за война!Христо Георгиев6336Разколниците и патриарх Неофит /Първа част/  Нако Стефанов  Array.author_name Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР