Жозеп Борел e върховен представител за външната политика и политиката

...
Жозеп Борел e върховен представител за външната политика и политиката
Коментари Харесай

Защо съвместното закупуване на боеприпаси ще допринесе за справедлив мир в Украйна

Жозеп Борел e висш представител за външната политика и политиката на сигурност на Европейски Съюз. Коментарът му е възложен на " Дневник " извънредно за България.

Украйна е принудена да влезе в изтощителна война, от която зависят нейната независимост и национално оцеляване. За да отвърне на удара и да изтласка съветския завоевател, Украйна се нуждае освен от политическа поддръжка и пари. Съдбоносно - тя се нуждае от, защото без муниции оръжията са безполезни.

В момента съветските ресурси и потреблението на артилерийски снаряди са доста по-големи от тези на Украйна - и цената за тази разлика се заплаща в животи на украинци. Многократно сме казвали, че отбраната на украинския суверенитет е екзистенциална - за Украйна, само че и за останалата част от Европа. Не можем да желаеме тази цел, без да дадем на Украйна средствата за нейното реализиране.

Откакто Русия стартира своята война против Украйна, Европейски Съюз сподели, че схваща какво е заложено на карта, и е подготвен да разчупи табутата, щом възникне такава потребност. Преди година за първи път започнахме да финансираме доставяне със смъртоносно военно съоръжение за нападната страна. След това през есента започнахме да образоваме украински бойци на наша земя, под знамето на Европейски Съюз. На път сме да обучим 30 000 украински бойци до края на тази година. А в този момент подхващаме още една огромна стъпка, като работим дружно за снабдяването на Украйна с боеприпасите, от които по този начин незабавно се нуждае.

Миналата седмица европейските водачи се споразумяха по отношение на предлагането от три съставния елемент, което показах дружно с комисар Тиери Бретон:
По-конкретно, ще използваме 1 милиард евро от извънбюджетния инструмент на Европейски Съюз " Европейски механизъм за поддръжка на мира ", с цел да възстановим разноските на страните членки, които са подготвени неотложно да доставят муниции на Украйна. Тази част ще пристигна от налични ресурси или идни поръчки. Ще използваме още 1 милиард евро, с цел да възстановим разноските за взаимно възлагане на публични поръчки за 155-милиметрови боеприпаси и, при поискване - за ракети, и ще създадем това посредством отбранителната индустрия на Европейски Съюз и Норвегия.

Това ще се извърши чрез Европейската организация по защита (EDA) или посредством спомагателни взаимни планове за закупуване, ръководени от някоя страна членка. Основната цел е бързо доставяне. А като купуваме дружно, ще дадем на индустрията явен сигнал, че тя би трябвало да обезпечи това доставяне във допустимо най-кратък период.

Третият съставен елемент е обвързван с увеличение на потенциала на европейската индустрия да отговори на нарасналото търсене, тъй че нашите армии да могат да попълнят запасите си, до момента в който в същото време доставяме Украйна. По-лесно е да дадете това, което имате през днешния ден, в случай че сте уверени, че можете да купите и да получите нови доставки на следващия ден. В рамките на този съставен елемент Европейската комисия ще поддържа увеличението на индустриалния потенциал за справяне със забавянията и ефикасните процедури за възлагане на публични поръчки, в това число посредством финансови тласъци. През последните 20 години европейците понижиха вложенията си в отбранителни промишлени мощности, които в този момент би трябвало да увеличим още веднъж заради коренно променената среда на сигурност.

По-конкретно, стремим се да предоставим на Украйна 1 милион снаряда в границите на една година, като се употребяват общо 2 милиарда евро по линия на Европейския механизъм за поддръжка на мира. С ниво на възобновяване на разноските от 50% до 60% този нов пакет ще ни разреши да притеглим почти 4 милиарда евро.

Това решение демонстрира способността на Европейски Съюз да работи бързо, когато е належащо, и е доказателство, че оставаме решени да предоставим на Украйна средствата, от които се нуждае за законната си самозащита.

Това решение ще повдигне въпроса по какъв начин даването на от ден на ден оръжия може да постави завършек на тази ужасна война. Отговорът е, че с цел да се отбрани и постави завършек на войната, Украйна се нуждае както от оръжия, по този начин и от муниции - толкоз дълго, колкото Русия продължава да нападна и бомбардира Украйна.

Разбира се, ние, като Украйна, желаеме мир. Но ние не търсим просто какъвто и да е мир.

Искаме обективен и резистентен мир, учреден на Устава на Организация на обединените нации, в който Русия изтегля войските си от цялата територия на Украйна, която сега окупира. Ето за какво поддържаме формулата на президента Зеленски за мир.

С други думи, методът, по който приключва войната, има значение - а не просто като тя приключи от единствено себе си, откакто Русия реализира териториални и други изгоди посредством своята военна експанзия.

Ние също търсим отговорност и по тази причина обвинителният акт на Международния углавен съд против президента Путин е значим: той би трябвало да заплати за военните закононарушения, за които е виновен, в това число за насилственото похищение на толкоз доста деца от Украйна.

В тази война историята и справедливостта са на страната на Украйна. Но би трябвало да ускорим хода на историята. Нашата военна поддръжка и решението ни да закупуваме муниции дружно, служи на идеята за обективен мир в Украйна. Това решение е вярно и належащо.

Всичко, което би трябвало да знаете за:

Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР