Жизненоважната система от океански течения, която помага за регулирането на

...
Жизненоважната система от океански течения, която помага за регулирането на
Коментари Харесай

Плашещо предсказание: Гълфстрийм може да се срине и да причини климатичен хаос

Жизненоважната система от океански течения, която оказва помощ за регулирането на климата в Северното полукълбо, може да се срине от 2025 година нататък и да провокира климатичен безпорядък, предизвестява ново изследване.

Атлантическото меридионално океанско течение (AMOC), което включва Гълфстрийм, контролира климата, като придвижва топлите тропически води на север и студените на юг.

Сега обаче откривателите настояват, че сред 2025 и 2095 година AMOC може да се устреми към цялостно разрушение, което ще докара до внезапно намаление на температурите, разрушение на океанските екосистеми и увеличение на броя на бурите по целия свят.

AMOC може да съществува в две постоянни положения: по-силно и по-бързо, на което разчитаме през днешния ден, и друго, което е доста по-бавно и по-слабо. Предишните оценки предвиждаха, че течението евентуално ще премине в по-слабия си режим някъде през идващия век.

Но провокираното от индивида изменение на климата може да тласне AMOC към сериозна точка на изкривяване по-скоро рано, в сравнение с по-късно, предвиждат откривателите в ново изследване, оповестено във вторник (25 юли) в списание Nature Communications.

„ Очакваната сериозна точка – в случай, че продължаваме да работим както нормално с излъчванията на парникови газове – е доста по-рано, в сравнение с чакахме “, споделя съавторът Сузане Дитлевсен, професор по статистика и стохастични модели в биологията в Университета в Копенхаген, пред Live Science. „ Това не беше резултат, при който си казахме: „ О, да, ето го “. Всъщност бяхме смаяни. “

Теченията в Атлантическия океан работят като безконечен световен конвейер, който придвижва О2, хранителни субстанции, въглерод и топлота по цялото земно кълбо. По-топлите южни води, които са по-солени и по-плътни, текат на север, с цел да се охладят, и потъват под водите на по-високи географски ширини, като освобождават топлота в атмосферата. След това, откакто потъне под океана, водата постепенно се придвижва на юг, още веднъж се нагрява и цикълът се повтаря. Но изменението на климата забавя този поток. Свежата вода от топящите се ледени покривки е направила водата по-малко плътна и солена, а последните изследвания демонстрират, че течението е най-слабото от повече от 1000 години насам.

Последният път, когато AMOC смени режима си по време на последния ледников интервал, климатът наоколо до Гренландия се увеличи с 10 до 15 градуса по Целзий в границите на десетилетие. Ако то спре, температурите в Европа и Северна Америка могат да спаднат с до 5 C за същото време.

Резултатите от модела разтревожиха откривателите, само че те настояват, че инспекцията им единствено е затвърдила техните заключения: Прозорецът за колапс на системата може да стартира още през 2025 година, а вероятността за това нараства с напредването на 21-ви век.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР