„Жизненото равнище в центъра на вниманието на синдикатите беше темата

...
„Жизненото равнище в центъра на вниманието на синдикатите беше темата
Коментари Харесай

По заплати сме само пред Албания

„ Жизненото ниво в центъра на вниманието на синдикатите " беше тематиката на интернационалната конференция, проведена от КНСБ и Фондация " Фридрих Еберт " в София, осведоми БНР.

Срещата беше открита от президента на КНСБ Пламен Димитров. По време на конференцията беше показано проучване за междинното възнаграждение на Балканите, както и междинните равнища на приходите у нас по браншове и специалности към второто тримесечие на 2017 година.

Според сравнителния разбор, който беше показан на конференцията, на Балканите най-високи са заплатите в Словения и Гърция. В България заплатите са най-малки, като след нас се подрежда единствено Албания.

По последни данни на Евростат от 2014 година, за междинна работна заплата, включващи промишленост, строителство, услуги, сочат, че трудовото заплащане в Сърбия е с 35% по-високо от това в България, в Македония с 16.7%, а в Словения и Гърция с повече от 3 пъти.

След 2014 година заплатата в България демонстрира ускорителна наклонност на повишаване като регистрирания растеж е към 26,2 % (за интервала първо тримесечие на 2014 и 2017 година). Според КНСБ бизнесът реагира с съответно пазарно държание и съумява да усили заплатите, с вяра квалифицираните служащи да се задържат на позициите си в страната.

Предварителните данни демонстрират, че ускоренитя ритъм на повишаване на приходите от труд у нас довежда до равнене на междинната работна заплата в България и Сърбия. Нашата страна обаче още веднъж се подрежда последна в класацията с 530 евро, следвана само от Албания. В Македония заплащането на труда остава по-високо от това в България с 1.2%.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР