Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) обяви жълт код

...
Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) обяви жълт код
Коментари Харесай

Странностите на времето: Жълт код за горещо време и гръмотевични бури в сряда

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) разгласи жълт код за рисково време - жеги и гръмотевични стихии в съвсем цялата страна. В 10 области е в действие жълт код за превалявания и гръмотевични стихии - Видин, София-област, Монтана, Ловеч, Враца, Габрово, Велико Търново, Шумен, Пловдив и Търговище.

Жълт код за горещо време е разгласен за областите Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол, Сливен, Бургас, Варна и Добрич.



След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и тук-там в Северна България и планините ще превали временен дъжд, съпроводен с гръмотевици. Привечер ще превали и в Югоизточна България. Има условия за местни интензивни превалявания и градушки. Вятърът краткотрайно ще се ориентира от запад-северозапад и в Дунавската низина ще е до сдържан. Ще се задържи горещо с оптимални температури сред 33° и 38°, в Северозападна България дневните

температури едва ще се намалят и оптималните ще бъдат сред 29° и 32°; в София – към 31°.

По Черноморието ще бъде най-вече слънчево. След обяд ще се развие купеста облачност и тук-там ще превали и прегърми. Вятърът краткотрайно ще се ориентира от запад-северозапад, ще е до сдържан. Преобладаващите оптимални температури ще бъдат сред 28° и 33°. Температурата на морската вода ще е 22°-24°, по-ниска е на север от н. Калиакра. Вълнението на морето ще бъде 2 бала.

В планините ще бъде най-вече слънчево. След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и тук-там ще превали и прегърми. Ще духа до сдържан, по билата и мощен югозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е към 27°, на 2000 метра - към 17°.

В четвъртък ще доминира слънчево време. Над Северна България и планинските региони ще се развие купесто-дъждовна облачност и тук-там ще превали временен дъжд, съпроводен с гръмотевици, вероятни са и градушки. Вятърът ще е слаб от юг-югоизток. Температурите ще останат без основна смяна - от 27°-28° в северозападните региони до 36°-37° в югоизточните.

В петък вятърът ще се ориентира от северозапад, ще се усили до сдържан и с него ще нахлува релативно студен въздух. От северозапад на югоизток на доста места в страната ще има превалявания и гръмотевични стихии и градушки. Повишена възможност да са краткотрайно интензивни и обилни по количество има след обяд и през нощта против събота в Източна България. Температурите ще се намалят и оптималните ще са сред 26° и 31°.

температури едва ще се намалят и оптималните ще бъдат сред 29° и 32°; в София – към 31°.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР