Русия предприе рано въздушна атака с ракети и дронове срещу

...
Русия предприе рано въздушна атака с ракети и дронове срещу
Коментари Харесай

Въздушна атака срещу Киев, експлозиии отекнаха в Одеса

Русия предприе рано въздушна офанзива с ракети и дронове против Киев, съобщи Ройтерс, като цитира известие в Телеграм на украинската войска. По първична информация няма потърпевши или нанесени вреди в столицата.
Противовъздушните системи са унищожили всички въздушни оръжия при приближаването им към града, заяви шефът на Киевска област Сергий Попко в Телеграм. Той сподели, че съгласно предварителната информация Русия е употребила при нападението композиция от крилати и балистични ракети, както и дронове. 
Очевидци оповестиха пред Ройтерс, че в Киев и покрайнините са се чули няколко гърмежа. Към момента не е известно дали има нанесени вреди в покрайнините на Киев.
Въздушна паника бе оповестена в цяла Украйна малко след 03:00 ч. локално (и българско) време и продължи няколко часа, в това число в граничния регион с Полша, отбелязва Ройтерс.
Самолети на Полша и съдружниците бяха задействани като защитна мярка, заяви Оперативното командване на полските въоръжени сили в обществената мрежа „ Екс “.
Същевременно губернаторът на съветската Белгородска област Вячеслав Гладков заяви, че един граждански е умрял, а трима са били ранени при украински обстрел на град Шебекино, съобщи Ройтерс. Шебекино е град с 40 000 поданици, ситуиран покрай границата с Украйна, на по-малко от 100 км от Харков, който е вторият по величина украински град.
Според Гладков украинските ракети са нанесли вреди на шест къщи и 11 блока. Ройтерс не може да удостовери директно тази информация.
И двете страни в спора настояват, че не правят офанзиви против цивилни.
В Одеса се чуха мощни гърмежи след три минути  от оповестяване на паниката.  Сирените бяха задействани в 04.58 часа.
" Жителите на Одеса и Одеска област да се намират в укрития до отбой на паниката.  Заплаха на офанзива с ракети  от Крим ", заяви ръководителят на Одеската регионална военна администрация Олег Кипер.
Местните канали на Телеграм оповестяват за  поразена цел. По предварителна информация е  с ракета Искандер.
Българите в Одеска област наброяват над 150 000 души и са трети по бройка съгласно формалното броене в Украйна през 2001 година
В самия град Одеса живеят към 50-60 хиляди българи. Най-голямото плътно българско население е концентрирано в Болградски, Измаилски и Белгородднестровски регион.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР