Животновъдите от карловското село Соколица излизат на протест днес пред

...
Животновъдите от карловското село Соколица излизат на протест днес пред
Коментари Харесай

Животновъдите от карловското село Соколица протестират срещу плана за застрояване на пасищата

Животновъдите от карловското село Соколица излизат на митинг през днешния ден пред постройката на общината. Те ще стачкуват против желанието на локалната власт да смени статута на пасищата на селото, върху които да бъда построена фотоволтаична централа. Това е планувано да се случи през днешния ден в 10:00 часа на постоянно съвещание на Общинския съвет-Карлово. В Соколица се отглеждат над 3 000 животни, измежду които и овце от автохтонна порода.



В Българска национална телевизия “Денят започва” спорът сред животновъдите и локалната власт разясниха Веселина Кулова, поданици на Соколица и Доньо Тодоров - ръководител на Общинския съвет-Карлово.

Събрали сме се тук, с цел да дадем публичност на нашия проблем – за това по какъв начин е входирано едно капиталово желание за създаване на фотоволтаичен парк в землището на село Соколица, землище в община Карлово, в което има извънредно малко пасища за тези доста животни. Това разяснява Веселина Кулова.

Цялото село е срещу построяването на парка. Притесняват се за дворовете си и за всичко, тъй като с четири-пет градуса се подвига температурата на селото. Цялото село е срещу унищожаването на поминъка на животновъдите, разяснява различен от протестиращите.

Да, има входирано капиталово желание в община Карлово и входирана докладна за смяна на статута на земята от пасища. Но след поредност от диалози, които са извършени с животновъдите, на които и аз през вчерашния ден присъствах с кмета на общината, имам неговото увещание, че парцелите, за които става на въпрос, ще бъдат оттеглени от кмета и няма да бъдат преобразувани. Това разяснява от своя страна Доньо Тодоров - ръководител на Общинския съвет-Карлово. Една част от парцелите, които са за самостоятелно прилагане на огромните животновъди в селото, са оставени и ще не престават да си ги употребяват самостоятелно. В случая става въпрос за парцели, които са за общо прилагане и са общинска благосъстоятелност, разяснява Доньо Тодоров.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР