Животновъди от Ямболско недоволстват заради евтаназията на добитък в района.

...
Животновъди от Ямболско недоволстват заради евтаназията на добитък в района.
Коментари Харесай

Евтаназията на хиляди животни изкара животновъди на протест срещу мерките на властите

Животновъди от Ямболско недоволстват поради евтаназията на добитък в региона. Причината за наложителното изтребване на животни е огнище на чума .
Три села - Шарково, Странджа и Болярово - са под полицейска обсада, с цел да се обезпечи опция на ветеринари да избият всички животни в огнищата, даже и здравите.
Земеделският министър Румен Порожанов даде обещание обезщетение сред 150 и 225 лева на животно. " Той да ми купи животно за тези 150 лева " , прикани в ефира на bTV Костадин Пулев от село Шарково.
Хората се заканват да не разрешат на ветеринарите за унищожат животните им. Питат и за какво няма предварителна защита против рисковите болести при дребните преживни.
Животновъдът Дочка Панайотова описа, че управляващите са умъртвили 800-те ѝ животни . „ От тези 800 животни ми дадоха един документ, на който нямаше нито щемпел, нито автограф от ветеринар, че са заболели, само че ми споделиха, че всички са заболели. Тези пари, които министърът е споделил, че ще бъдат изплатени, ние не можем да си купим едно агне да заколим, да не приказваме да си подновим стадото. Ако моите животни бяха болни… Имах малко агънце, което беше на два дни и през вчерашния ден и него убиха”, означи още пред Нова телевизия дамата.
„ Това са разпоредбите при вирусни болести. Единственият метод, който може да ограничи болестта. Вчера съм обиколил регионите и съгласно мен контролът, който трябваше да бъде открит, не беше задоволителен. Направил съм среща с регионалния шеф на „ Гранична полиция”, разяснява изпълнителният шеф на Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) доктор Дамян Илиев.
" Двата пръстена, които са нужни, с цел да лимитират болестта – единият е в десеткилометровата зона към огнището, от които би трябвало да се ревизират излизащите коли за животни и продукция и да бъдат дезинфекцирани. Вторият пръстен е общината, където не би трябвало да излиза продукция за страната”, сподели доктор Илиев. Той съобщи, че въпросът по отношение на това дали има заболели животни е неплатежоспособен .
„ Няма никакво съображение да бъде задаван, откакто сме взели шест хиляди проби. Изпратени са в референтна европейска лаборатория. В понеделник идва европейска задача, с цел да забележим дали ограниченията ни по границата на общините и огнищата, са задоволително ефективни”, съобщи той. „ Почнат ли да умират животните и ние да не сме взели ограниченията, болестта ще стигне до Видин ”, безапелационен бе шефът на БАБХ.
„ Трябва да защитим един милион и триста хиляди дребни преживни в страната. Бизнесът на всички тези хора също е значим, както и статусът на България, като страна, която може да си разреши търговия с продукция, сирене, мляко и така нататък, е значим. Всичко би трябвало да бъде направено по този начин, че ограничаващите ограничения да бъдат колкото се може по-кратки за страната. Сега това е правилото, който ще позволи страната, и общините да бъдат с шест месеца ограничаващ режим. Най-напред ни беше наложена глоба задачите области да бъдат в подобен режим. Убедихме европейските структури и Световната организация по опазване на здравето на животните, че ще успеем да ограничим болестта, тъй че бе редуциран регионът единствено на общинско, а не регионално ниво”, съобщи доктор Илиев.
Той бе безапелационен, че не е допустимо здравите животни да бъдат изолирани и няма друга опция за справяне с рецесията .
„ По принцип в последните години имаше три съществени болести, които бяха пренесени при незаконно прекосяване на животни. Всичко се дължи на нерегламентирана търговия, на придвижване на животни без позволение и от зони, в които има заболяване”, разясни още доктор Илиев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР