Животновъди и ветеринари от Хасковския регион обсъдиха превантивни мерки за

...
Животновъди и ветеринари от Хасковския регион обсъдиха превантивни мерки за
Коментари Харесай

Разяснителна кампания за борбата с чумата по животните по границата

Животновъди и ветеринари от Хасковския район разискаха превантивни ограничения за битка с чумата по дребните преживни животни. Стопани на хиляди овце и кози се събраха в харманлийското село Българин по покана на регионалната администрация.


На срещата пристигнаха фермери от девет села, които са най-застрашени, тъй като са по пътя на болестта, която беше записана преди месец в Странджа:
доктор Стефка Здравкова - зам. регионален шеф на Хасково: Нещо, с което вие можете да си помогнете на фермите, това е: Да ограничите всевъзможен достъп на непознати хора, инвентар, импорт на животни, да не си сменяте животните. Най-вероятно в този момент ще има гледачи, които са останали без работа, след тия избивания на животни там...да не ги вземате тука на работа.
Румен Христов има една от най-големите овцевъдни ферми в Харманлийско със седемстотин животни. Стопанинът счита, че ограниченията, които страната взема са съответни:
Румен Христов - фермер: И се надявам по най-бързия метод да се ограничи и да се унищожават тия огнища. Да не се допусне разширение.  Започва повторното взимане на проби в 10-километровата зона на огнището с чума Започва повторното взимане на проби в 10-километровата зона на огнището с чума
Започва повторното взимане на проби от стопанствата в 10 километровата зона на огнището на чума. Проби ще бъдат вземани и в разширената 20 километр...

Христов, който е и ветеринарен доктор, е взел фрапантни ограничения против болестта, като не позволява никой да влиза във фермата си:
Трябва да се работи коренно. Хора, които са експерти, които схващат. Не политици и всякакви други да се месят там, където не им е работата.
Като човек, който цялостен живот се занимава с отглеждане на животни, стопанинът е безапелационен, че компенсациите за умъртвените животни би трябвало да са двойно по-високи, тъй като загубите на фермерите са доста огромни:
Значи най-малко 300 лв. на животно, по този начин ли, това ли е съответното обезщетение? Да! Но селекционните животни са двойно по-скъпи!
Срещите по селата в Хасковско не престават и на следващия ден.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР