Животните, колкото и да не искаме да повярваме, често могат

...
Животните, колкото и да не искаме да повярваме, често могат
Коментари Харесай

Топ 10 на най-умните животни в света

Животните, колкото и да не желаеме да повярваме, постоянно могат да изпреварят индивида по разсъдък – най-вероятно може да си спомните и за особени образци в тази посока. Редица жители са тренирани да надушват туберкулозата в пациенти, а в следствие бяха тренирани да надушват даже ковид. Други са известни с това, че могат да строят най-различни типове комплицирани структури, с цел да оцеляват. Най-важното в този случай е, че всяко едно животно има своя гений и опция да бъде потребно на индивида, само че кои са най-умните? Нека разгледаме в идващите редове:

Плъховете са известни със своя разсъдък, въпреки и постоянно да ги свързваме с тяхната отрицателна страна. Китай не просто го уважава като особено животно, само че даже и това не може да ни изненада, изключително откакто открием, че това животно даже има място в китайския календар. Използвано е за най-различни типове проучвания, а през годините е отговорно за колонизирането на всички континенти по света, в това число Антарктида. Плъховете могат да усещат туберкулоза в хората, откриват мини по целия свят и могат да бъдат употребявани на фронта. На този стадий държат връх по откриването на повече от 108 736 мини. Необходими са към 30 минути за проучването на полето и откриването на мина.

 Common octopus on seabed

Октоподът не е най-красивото или най-приятното създание, което може да срещнете в света на тишината, само че пък не би трябвало да отричате неговия разсъдък. Редица учени настояват, че тъкмо този жител не е свестен и мнозина виждат неговите качества. Октоподът разполага с доста добра краткотрайна памет. Комбинацията на мощ, устойчивост и любознание ще разрешат на октопода да бъде и конкурентен. Той е проведен и знае по какъв начин да ловува, заобикаляйки другите по-големи хищници. Има съвършена дегизировка и може да се оправи с съвсем всички рискове. Нервната му система включва централен мозък, а към 3/4 от нервите управляват 8-те пипала, те самите служат като по-малки мозъци. Интелектът му се демонстрира и в лабораториите, когато се изследва.

 Feral pigeon (Columba livia domestica), 2017-05-27.jpg

Гълъбите са известни като летящите плъхове и това може да е комплимент, в случай че пропуснем неприятната хигиена. Въпреки това не можем да отречем и техният разсъдък. В лабораторна среда демонстрират извънредно високи знания. Те обработват стотици хиляди картини, даже и след минаването на години. Успяват да се познаят в огледалото и разграничават придвижванията в картини. Това е единствено повърхността на техните благоприятни условия. Използвани са извънредно добре от държавни управления и армии по целия свят. Носили са най-различни известия зад вражеските линии и то във време, когато телеграфът и другите отзивчиви способи още не са подготвени. Някои гълъби летят над противников територии с камери, което може да ги издигне до равнището на първите съвременни дронове в историята.

Катерицата може да наподобява като едно от най-милите създания в гората, само че също по този начин разполага с невероятна памет. Успява да се приспособява извънредно добре измежду хората, храни се от хранилките на птици и знае с какво може да се храни и с какво не е добре. Катерицата от „ Ледена ера “ действително демонстрира и целят им живот, те търсят храна и се пробват да складират колкото се може повече. Подреждат храната си по количество, хранителни качества и вкусови качества, което ги трансформира в доста съществени гурме фенове.

Прасето няма толкоз висока популярност и е познато като източник на бекон, само че към това би трябвало да прибавим и доста други качества. Те могат да се хранят с червеи и инсекти, когато се наложи. Прасето може да се научи да употребява огледала и се оправя извънредно добре в лабиринти. Разбират извънредно добре и концепцията за отраженията и могат да разграничават миризмите, което ги трансформира в съвършените търсачи на трюфели – едни изключително скъпи и скъпи храни. Учените в Съединени американски щати имат вяра, че прасето може да се опитоми тъкмо като котките и кучетата.

Гарванът е знак на гибелта, само че действително може да се счита и за професорът измежду птиците. Гарваните схващат толкоз добре човешкия свят, че знаят по кое време да ловуват и по какъв начин да не пречат на индивида. Разбират извънредно добре дневните цикли и дейния човешки живот. Гарванът събира лешници и ги нарежда върху пътното платно, чакайки колите да ги счупят и по-късно отиват да се хранят. Гарванът може да основава принадлежности, да вземем за пример да изкривява жици и тел, с цел да съумява да открадне месо. Учените настояват, че гарванът има интелекта на 7-годишно дете. Гарваните са известни с най-различни смешки между тях и това ги прави изключително специфични.

Нека преминем към слонските смешки и обстоятелството, че едно от най-умните животни в света, е точно слонът. Те са умни, елегантни в природата, любопитни и с доста мощна памет. Те могат да познаят близо 30 от своите членове на фамилията и да надушват урината им. Така съумяват да схванат и къде е позиционирано фамилията им. Известни са с това, че чистят храната си, употребяват принадлежности и следват човешки заповеди. Те са грижовни и изпитват благосклонност. Слонът има и най-големият мозък в класацията – към 4.7 кг. В него се намират близо 257 милиарда неврони, които са към три пъти повече от тези в човешкия мозък, слоновете се разпознават в отражение, демонстрират своята горест и страдат, когато член на фамилията почине.

 Борнейски орангутан (P. pygmaeus)

Орангутанът се счита за един от най-близките до индивида. Няма по какъв начин да отречем интелекта и обстоятелството, че споделяме до 96% от ДНК-то им. Те са извънредно надарени и умни. Определят разликата сред изгоди и загуби, когато разменят храни и други предмети. Орангутаните имат мощна културна система и споделят освен със звуци, само че и с жестове. Също по този начин употребяват и принадлежности. Изразяват мощни обществени връзки и могат да се приспособяват и учат измененията в околната среда, с цел да оцеляват. За страдание на този стадий са останали сред 55-65 хиляди индивида в целия свят.

Делфинът в действителност може да се счита за изключително животно. Те са едни от най-умните жители на света и също така са обществени. Те се състезават, скачат, подсвиркват си и са страст, която просто би трябвало да се следи. Учените настояват, че имат доста добър език и умения да споделят. Женските живеят с дребните си няколко години, учат ги да ловуват и да се ориентират. При дресировка наблюдават мимиките на индивида и се стремят да споделят. Армията ги тренира като сонари и им разрешава да откриват експлозиви или да посочват наличието на вражеска подводна лодка. Мозъкът на делфина е към 4-5 пъти по-голям за размера на тялото им, те също се познават в огледалото и употребяват сонари, които са вградени в тяхното ДНК.

Шампионът-интелектуалец е шимпанзето. Техните знания от много време впечатляват учените по целия свят. Шимпанзето може да научи езика на жестовете и да комуникира свободни с хора, учи имената на всеки човек и ги помни няколко години откакто са се срещнали. Те също се познават в огледалото и демонстрират угриженост и горест, когато някой в фамилията почине. Те употребяват знаци, с цел да маркират обекти и могат да се оправят с доста комплицирани лабиринти. Използват всичко това, с цел да се провеждат в една доста специфична и изключително точна обществена среда. Могат даже да основават копия за ловуване. Имат принадлежности за чупене на фъстъци и други за местенето на паднали дървета. Имат сериозна и сложна логичност за решаването на проблеми в хабитата им. Шимпанзето може да бие индивида в проби по памет, което е впечатляващо.  

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР