Животът в самота и ограничените човешки контакти увеличават риска от

...
Животът в самота и ограничените човешки контакти увеличават риска от
Коментари Харесай

Самотата увеличава риска от инфаркт и инсулт

Животът в самотност и лимитираните човешки контакти усилват риска от гибел от инфаркт и мозъчен инсулт, откри финландско изследване, представено от Франс прес.

Изследването било извършено във Англия и обхванало 479 хиляди души, които дали отговор на анкети за това дали живеят в обществено отчуждение. Били заложени въпроси свързани с броя на хората, с които се срещат, какъв брой постоянно излизат от вкъщи си, дали се усещат самотни.

От получените данни проличало, че възприятието за самотност е обвързвано с нараснал риск от солиден инфаркт на миокарда или от мозъчен инсулт.

Финландските учени открили, че общественото отчуждение въздейства доста пагубно и след прекаран инфаркт или мозъчен инсулт. От проучването проличало, че живеещите в самотност хора водят по принцип по-нездравословен живот от останалите, което се отразява на съдовата им система. Тук основни фактори са тютюнопушенето, нездравословното хранене, обездвижването и други Като се изключат останалите опасности, самотният живот усилва смъртността с 32 % след прекаран инфаркт или мозъчен инсулт.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР