Животът на село се различава от този в града. Няма

...
Животът на село се различава от този в града. Няма
Коментари Харесай

Идеални породи кучета за живот на село

Животът на село се разграничава от този в града. Няма ги гъсто издигнатите блокове, където като в пчелни кутийки са наблъскани близо един до различен жилища.

На село постоянно къщите разполагат с обширни дворни места със зеленчукови и цветни градини, а домашните животни рядко са по едно, както най-често се следи в един градски дом.

Заниманията на село допускат и по-често излизане отвън рамките на обитаемото място - на полето, на пасбището или в гората, където работата води хората.

Затова и животът на село тече в по-различен темп от градския живот. Това постанова и по-специфичната роля, която имат животните в всекидневието. Домашният любим най-често има и други функционалности, той е асистент на своя собственик в работата му и бранител на дома и имуществото му.

Това важи най-много за домашното куче. То е най-хубавият асистент на фермера, който отглежда добитък или се грижи за земята си и пази къщата при неявяване на хората. Необходимо е да има подчертани защитни функционалности, както и да не демонстрира експанзия към други домашни животни.

Ето няколко от най-подходящите породи домашни кучета за живота на село.

Каракачанска овчарка

 Кучета за село: Каракачанка

Когато става въпрос за представител на Молосите - едрите и мощни кучета за защита, се сещаме на първо време за българското автохонно куче - каракачанската овчарка. Респектът, предаван от животното, неговата храброст и самостоятелност, наред с впечатляващите му размери, го вършат идеалното куче-пазач. В породата е заложено да има защитно-териториални функционалности и мощен темперамент. Съчетани с мощния му компактен глас и нападателно държание към непознати го прави най-хубавия избор на българско куче за защита на селската къща.

Бергамско

 Кучета за село: Бергамско куче

Тази порода е типично овчарско куче. Основното му предопределение е да бъде пазачът на стадото. То работи добре със стадата, не се бои от студа или лятната горещина, има прелестен слух и усет. Дори може да разпознае овцете от личното стадо и да ги отличи от непознатите. Това издръжливо и самоуверено куче резервира хладнокръвието и решимостта си даже на непозната територия, по тази причина може да бъде и охранител, както и надзирател на дома.

Алабай

 Кучета за село: Алабай

Алабай е едра порода кучета, които респектират с типа си. В предишното кучето е употребявано основно за защита на стадата и на стопанина. Качествата на надзирател са заложени в природата му, само че днешните представители са изключително привързани към деца и от тях стават отлични гледачи на детето, до момента в който родителите са заети с работа по двора на къщата.

Дого Аржентино

 Кучета за село: Дого аржентино

Това животно е уместно за живота на село, защото има извънредно необятен и разнороден ресурс от благоприятни условия. То е лидер, надзирател, ловджия, избавител. От него става самоуверен бранител и добър и предан другар на индивида, с който самоуверено може да се излезе измежду природата, тъй като кучето нападателно пази стопанина си от всяка заплаха.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР