Животът на британски военнослужещи е изложен на риск след голямо

...
Животът на британски военнослужещи е изложен на риск след голямо
Коментари Харесай

Британски военни са в опасност след изтичане на секретни документи от САЩ

Животът на английски военнослужещи е изложен на риск след огромно приключване на секретни документи на американското министерство на защитата, написа вестник " Таймс ".

Изданието напомня, че съгласно изтеклите документи Обединеното кралство е пратило 50 елитни бойци в Украйна.

Документите, доста от които са с гриф " строго секретно ", се появиха наскоро в обществените мрежи и редица публични представители обявиха, че в тях има " съществено равнище на неправилност ". Значителна част от наличието на тези информации е погрешно, манипулирано или и двете, съобщи представител на министерството на защитата на Обединеното кралство и посъветва да се сложи под въпрос източникът и задачата на сходни приключвания на секретни документи.

Изтичането на информация може да навреди на връзките на Съединени американски щати със страни като Южна Корея и Египет, написа вестникът. В документите се твърди също, че Сърбия скрито въоръжавала Украйна, макар че балканската страна е считана за един от най-близките европейски съдружници на Москва.

Русия отхвърли да е източник на приключването на информациите и упрекна Съединени американски щати, че са ги разгласили като част от акция за дезинформация. Вестникът цитира Олексий Резников, украинският министър на защитата, който споделя, че приключването на информация е тенденциозен опит да се посее разкол измежду съдружниците на Киев.

Военните и разузнаването в този момент се приготвят за приключване на още информация, откакто онлайн се появиха данни за хипотетичната бройка на английските специфични елементи, които били ситуирани в Украйна. Според изтеклата информация НАТО има общо 97 елитни бойци в Украйна, показва вестникът. Най-известните полкове със специфични сили в английската войска са Специалните военновъздушни сили и Специалните военноморски сили. Обединеното кралство разполага и с още няколко сили за специфични интервенции, в това число Кралските морски пехотинци и Рейнджърите, полк, учреден през 2021 година, написа вестникът. " Таймс " напомня, че предходната година е разкрил, че морски пехотинци са били изпратени в Украйна, с цел да вземат участие в " дискретни интервенции “, които носят „ високо равнище на политически и боен риск “.

Тобиас Елууд, председателстващ комисията по защитата, сподели, че приключването на информация от Съединени американски щати може да заплаши доста животи. „ Като се има поради нашата от дълго време открита преднина в мащаба и качествата, когато става дума за елитни сили, няма да е изненада, че нашите специфични сили извършват огромна част от тежката работа “, сподели той. „ Но това съзнателно широкомащабно откриване на секретни материали може елементарно да заплаши живота на тези хора и би трябвало да провокира незабавен обзор на това кой има достъп до сензитивна информация и по какъв начин тя се споделя “, добави той.

Дан Джарвис, народен представител от Лейбъристката партия и някогашен пълководец на специфичните сили в Афганистан, сподели, че интервенциите са били „ по нужда забулени в загадка “. Той добави, че всеки компромис със секретни материали във връзка с разполагането или числеността на специфичните сили е освен политически неловко, само че и неизгодно от военна позиция. Това рискува да заплаши сигурността и успеваемостта на тези интервенции и може да изложи животи на риск.

Сред приключванията, циркулиращи онлайн, беше лист с имена, които не могат да бъдат удостоверени, за които се твърди, че са на сътрудници на разузнаването на Централно разузнавателно управление на САЩ, работещи в Украйна. Верността на листата е сложена под подозрение, защото такава информация би била предмет на доста по-високи равнища на подредба от другите изтекли материали, считат експертите.

Вестникът написа, че 20-годишният английски студент, който носи името „ Уау Мао “, е отрекъл, че той е източникът на приключването на информация във видео тази седмица. Британско-филипинският ютюбър признава, че сървър, който ръководи " Доскорд ", обществена медийна платформа, е измежду първите места, където документите са се появили онлайн – факт, който той разказа като „ безразсъден “ и упорства, че първичното приключване е пристигнало от другаде.

Студентът, чиято идентичност не е разкрита, разказва себе си като „ микрознаменитост, публикуваща нелепости в интернет “ и ръководи общественост в платформата за известия " Дискорд ", където документите се появиха при започване на март. " Ние несъмнено не сме в центъра на това приключване, само че моят сървър беше методът, по който доста хора видяха тези документи за първи път “, сподели той във видео, оповестено в ЮТюб.

Сравнително незнайни консуматори на " Дискорд " в този момент се оказват въвлечени в интернационално водено от Съединени американски щати гонене за източника на приключването на информация, съобщи Българска телеграфна агенция. Уау Мао, който е с двойно британско-филипинско поданство, споделя че е “смешно ” документите да са се появили първо на неговия сървър на " Дискорд " и акцентира, че те са били оповестени на сървъра на 1 и 2 март от консуматор, наименуван MrLucca, макар че файловете може да са се появили преди този момент на различен премахнат сървър, наименуван Thug Shaker Central.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР